Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hypotheekrente

Een veelbesproken onderwerp van de afgelopen jaren is de hypotheekrente. De hypotheekrentes zijn al een lange periode historisch laag. Dit is echter niet altijd zo geweest, in de jaren ’80 waren ze zelfs gemiddeld 13%!! Waardoor deze daling is gekomen; hoe de hypotheekrente wordt bepaald; wat het verschil is tussen variabele rente en rentevast periode; kortom alles over hypotheekrentes hebben wij voor u op een rij gezet. Benieuwd naar de actuele hypotheekrentes? Vraag hier het hypotheekrente overzicht aan. 

Rentetarieven hypotheek

Laten we beginnen bij het begin. Rente is een vergoeding voor het uitlenen van een geldbedrag en komt bovenop het geleende bedrag. Bij een hypotheek geldt dus ook rente. Hoeveel rente u moet betalen hangt van verschillende factoren, onder ander of u kiest voor variabele rente of rentevast periode. Hypotheekrentes zijn in het algemeen lager dan bij andere vormen van leningen, omdat de woning als onderpand dient voor de hypotheekverstrekker. Het risico is daardoor minder groot voor de hypotheekverstrekker. Stel dat u de hypotheek niet meer kunt betalen, dan mag de hypotheekverstrekker de woning verkopen. Daardoor loopt de verstrekker dus minder risico om het geld niet meer terug te krijgen, dan bij een consumptieve lening waarbij er geen onderpand is.

Redenen waarom de hypotheekrente is verlaagd

Vanaf halverwege de jaren ’80 zijn de hypotheekrentes aan het dalen. De afgelopen jaren is de hypotheekrente zelfs flink gedaald. De lage inflatie is één van de redenen van de lage hypotheekrente. De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de beleidsrentes laag. Dit zorgt ervoor dat het leven van geld en uitgeven van geld aantrekkelijker wordt en door lage spaarrentes het sparen minder oplevert. Hiermee hoopt de ECB dat er meer geld wordt uitgegeven en dus de economie weer aantrekt. De verstrekkers kunnen dan voordelig aan geld komen om uit te lenen. Dit zorgt voor historisch lage hypotheekrentes. Over het algemeen geldt dat hoe meer woningen er worden verkocht, er meer hypotheken moeten worden verstrekt en daardoor de hypotheekrentes stijgen. Echter is dit geen vast gegeven.

Meer concurrentie op hypotheekmarkt

De traditionele hypotheekverstrekkers, de banken, moeten per verstrekte hypotheek meer kapitaal aanhouden. Dit heeft te maken met de strengere kapitaaleisen die zijn gesteld na de kredietcrisis. Daarnaast hebben ze concurrentie gekregen van nieuwe hypotheekverstrekkers, zoals bijvoorbeeld pensioenfondsen en verzekeraars. En zoals u wellicht weet zorgt meer concurrentie voor lagere prijzen, zo ook op de hypotheekrente. Het is daardoor voor sommige mensen interessant om de hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekverstrekker, waar men lagere hypotheekrentes kan krijgen.

Lagere hypotheekrentes bij minder risico

Hoe minder risico de hypotheekverstrekker loopt, des te lager hij de hypotheekrente kan stellen. Bij hypotheken waarbij de woningwaarde hoger is dan het geleende bedrag bijvoorbeeld. En andersom, bij meer risico kan er een hogere rente worden gesteld. De verhouding tussen de hoogte van uw hypotheekbedrag en de waarde van de woning bepalen dus in welk tariefklasse uw hypotheek behoort. Elke tariefklasse heeft een eigen rentepercentage.

Rentevast periode

U kunt kiezen voor een rentevast periode, zoals de naam als zegt staat de hypotheekrente gedurende deze periode vast. Over het algemeen kunt u kiezen tussen een rentevast periode van 1,2,5,6,7,10,12,15 en 20 jaar. Het voordeel van rentevast periode is dat u weet waar u aan toe bent. Het nadeel is dat als de hypotheekrentes zijn gedaald, u daar niet van profiteert. Overigens kan de rente wel veranderen tijdens de rentevast periode als de verhouding van de waarde van uw woning en het hypotheekbedrag wijzigen en de hypotheek daardoor in een andere tariefklasse komt. Afhankelijk van de resterende looptijd van de rentevast periode kan het voordeel bieden om uw hypotheek over te sluiten naar een hypotheekverstrekker met een lager rentepercentage. Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan u hierover alles vertellen.

Variabele hypotheekrentes

Als u kiest voor een hypotheek met variabele rente dan kan elke maand de rente wijzigen. Het voordeel van een variabel hypotheekrente is dat als de hypotheekrentes laag zijn, u daar snel van profiteert. Het nadeel is dat als de hypotheekrentes stijgen u daar ook mee te maken krijgt. U heeft dus geen zekerheid over hoeveel u moet betalen aan rente, dit kan iedere maand anders zijn. De hoogte van de variabele hypotheekrente is onder andere afhankelijk van de renteontwikkeling. Daardoor is de variabele rente vaak in de vergelijkingen als laagste rentepercentage weergegeven. Dat wil niet betekenen dat u altijd lagere maandlasten heeft dan als u kiest voor een rentevast periode. U kunt overigens wel zonder kosten tussentijds de hypotheekrente vastzetten voor een bepaalde tijd. Dat is handig als u denkt dat de hypotheekrentes het laagste punt hebben bereikt.

Hypotheekrente bij NHG

Als de hypotheek wordt afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gelden daar ook weer speciale rentes voor. Nationale Hypotheek Garantie is namelijk een garantie voor de hypotheekverstrekker en u. Stel dat u een woning koopt en werkloos raakt, gaat scheiden of arbeidsongeschikt raakt dan kan het zijn dat u de woning noodgedwongen moet verkopen. Verkoopt u de woning dan minder voor het openstaande hypotheekbedrag? Dan houdt u een restschuld over. Als u aan bepaalde voorwaarden heeft voldaan en een hypotheek met NHG heeft, dan betaalt Stichting Waarborgfonds Eigen Woning de restschuld voor u aan de hypotheekverstrekker. De hypotheekverstrekker loopt dus vrijwel geen risico met het verstrekken van de hypotheek. Daarom bieden ze vaak lagere hypotheekrentes aan dan bij hypotheken zonder NHG.

Hypotheekrenteaftrek

Een voordeel van de Belastingdienst: de hypotheekrenteaftrek. U krijgt namelijk een deel van de Belastingdienst terug over de hypotheekrente die u betaalt. Hoeveel u terug krijgt is afhankelijk van de belastingschaal waar uw inkomen valt. Hoe meer inkomensbelasting u betaalt, des te hoger de hypotheekrenteaftrek is. U kunt ieder jaar de hypotheekrenteaftrek regelen via de belastingaangifte. Ook kunt u kiezen om de hypotheekrenteaftrek maandelijks te ontvangen, dat doet u via de ‘voorlopige aanslag’ bij de Belastingdienst. U moet voor de hypotheekrenteaftrek wel voldoen aan de onderstaande voorwaarden:

  • De hypotheek heeft u voor de aankoop of onderhoud van de woning dat uw hoofdverblijf is. De hypotheekrente van een tweede woning is niet aftrekbaar.
  • Vanaf 2001 is de hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekbaar.
  • Als u de woning verkoopt en binnen 3 jaar een nieuwe woning koopt, moet u de overwaarde die vrijkomt bij de verkoop investeren in de financiering van de nieuwe woning.

Verlaging hypotheekrenteaftrek

Voor de woningeigenaren die in de hoogste belastingschijf zitten geldt dat ieder jaar de maximale hypotheekrenteaftrek wordt verlaagd. Van 52% naar uiteindelijk 38%.

Eisen hypotheekrenteaftrek

Voorheen was het mogelijk om bij hypotheekvormen af te sluiten waarbij er gedurende de looptijd niet werd afgelost en toch te profiteren van de hypotheekrenteaftrek.  Dat zorgde ervoor dat men maximaal van de hypotheekrenteaftrek kon worden geprofiteerd. Per 1 januari 2013 zijn de voorwaarden voor nieuw te verstrekken hypotheken gewijzigd. Er mag alleen bij hypotheekvormen waarbij wordt afgelost tijdens de looptijd van 30 jaar hypotheekrente worden afgetrokken. Dat geldt dus voor de annuïteiten- en lineaire hypotheek. Heeft u uw hypotheek voor 1 januari 2013 afgesloten? Dan geldt kunt u nog wel de hypotheekrente aftrekken. Bij bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek die u voor 1 januari 2013 heeft afgesloten kunt u dus nog profiteren van de hypotheekrenteaftrek, terwijl u de hypotheek niet aflost tijdens de looptijd. U betaalt maandelijks alleen de hypotheekrente. Dit zorgde voor lage maandlasten. Een reden waarom deze vorm vroeger zo populair was.

Bouwrente bij nieuwbouwwoning

Als u een nieuwbouwwoning koopt die nog gebouwd moet worden of waarvan de bouw gestart is, betaalt u bouwrente. U betaalt al hypotheekrente, terwijl u nog niet in de woning kunt wonen. Dit wordt renteverlies genoemd. Als u de koopovereenkomst heeft getekend terwijl er nog niet is gebouwd dan heet dit renteverlies tijdens de bouw. U betaalt rente over de hypotheekdelen die betaald zijn tijdens de bouw, zonder dat u er kunt wonen.

Als de bouw al begonnen voordat u de koopovereenkomst heeft getekend, dan berekent de aannemer grond- en bouwrente over de kosten die hij tijdens de bouw heeft gemaakt. Veelal is deze rente hoger dan de hypotheekrente en wordt meegefinancierd in de koopsom. Hierdoor kunt u de rente aftrekken van de inkomensbelasting.

Wat is het toekomstbeeld van de hypotheekrentes?

Wat de toekomst gaat brengen op lange termijn is lastig te zeggen. Als de inflatie laag blijft dan is de verwachting dat de hypotheekrentes ook laag blijven. Herstelt de economie dan zullen eerst de hypotheekrentes van lange rentevast periodes stijgen, vervolgens ook de rentes van kortere rentevast periodes en de variabele rentes. Consumind Finance houdt u middels nieuwsberichten op de hoogte hierover.

Hypotheek oversluiten vanwege lage hypotheekrente

In een periode van lage hypotheekrentes is het begrijpelijk dat u ook hiervan wilt profiteren door uw hypotheek te laten oversluiten. Als u echter tussentijds de hypotheek oversluit moet u rekening houden met een boete die uw huidige hypotheekverstrekker in rekening mag brengen. Uw huidige hypotheekverstrekker loopt immers inkomsten mis over de resterende rentevast periode. De hoogte van de boeterente verschilt per hypotheekverstrekker en de duur van de rentevast periode. Een onafhankelijke adviseur kan met u uw mogelijkheden bekijken, waarbij rekening wordt gehouden met de boeterente. Vraag advies aan een onafhankelijke hypotheekadviseur.

Meer interessante pagina's: Alles wat u moet weten over een hypotheek - Hoeveel kan ik lenen voor een huis? - Een tweede hypotheek - Hypotheek afsluiten met BKR 


Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage
 

Afbeelding: calculator met huissleutels van Africa Studio/ Shutterstock.com