Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Rentevast periode van de hypotheekrente

Een rentevast periode is een bepaalde periode waarbij het rentetarief vast staat. Heeft u bijvoorbeeld de hypotheekrente bij uw hypotheekverstrekker voor tien jaar vast gezet, dan wijzigt het rentepercentage gedurende deze tien jaar niet. Tijdens de rentevast periode heeft u minder te maken met de rentewijzigingen en schommelingen in de markt.

Rentevast periode niet gehele looptijd van hypotheek

Over het algemeen is de looptijd van een hypotheek 30 jaar. De rentevast periode hoeft niet de gehele looptijd van de hypotheek te duren. Het kan dus best zijn dat de rentevast periode korter is dan de looptijd van de hypotheek. Over het algemeen geldt: hoe langer de rentevast periode, hoe hoger de rente. Een enkele keer komt het voor dat de rente voor een langere looptijd niet hoger is dan de rente voor een korte looptijd.

Rente mix: hypotheek met variabele rente en rentevast periode

U hoeft niet perse voor een rentevaste periode te gaan. Er is ook een mogelijkheid voor een rente mix. Hierbij zijn er meerdere rentevast periodes. Bijvoorbeeld een mix tussen een hypotheek met een variabele rente en een hypotheek met een rentevast periode van vijftien jaar. In praktijk komt dit echter niet vaak voor.

Aflopen rentevast periode

Loopt uw rentevast periode af? Dan is het tijd om weer afspraken te maken over de rente. Uw hypotheekverstrekker stuurt u een aantal maanden voordat de periode afloopt een verlengingsvoorstel. Afhankelijk van de huidige markt kunnen de rentes hoger of lager liggen dan de rente die u destijds hebt vastgezet. Bij dit verlengingsaanbod kan het zijn dat de rente nog daalt tot het einde van de looptijd van uw huidige rentevast periode. De hypotheekverstrekker is dan niet verplicht om deze lagere rente ook aan te bieden, hoewel sommige aanbieders dit wel doen. Stijgt in deze periode de rente, dan wordt dit nooit aan u doorberekend. Uiteraard kunt u zelf ook bij andere hypotheekverstrekkers informeren voor andere aanbiedingen.

Hypotheekadvies over rentevast periode

Loopt uw rentevast periode af of gaat u een nieuwe hypotheek aanvragen? Laat u dan door een adviseur informeren over wat er in uw situatie het beste is. Hier kunt u een oriënterend gesprek aanvragen met een hypotheekadviseur.

Meer interessante pagina's: Actuele hypotheekrente - Online hypotheek berekenen - Nationale Hypotheek Garantie

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage


 

Afbeelding: woning met geld van Michael Wick/ Shutterstock.com