Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Actuele hypotheekrente

De hypotheek rentestanden zijn altijd een actueel onderwerp, want ze zijn voortdurend in beweging. Waar de hypotheek rentestanden vanaf hangen, hoe de rentepercentages zich hebben ontwikkeld door de jaren heen en hoe het werkt met een variabele en vaste rente lichten wij u graag toe. Gelijk de huidige hypotheekrentes bekijken? Wij hebben de actuele hypotheekrentes voor u in een overzicht geplaatst. 

Hoe wordt de actuele hypotheekrente bepaald?

De hypotheekverstrekkers bepalen de actuele hypotheekrente volgens de basisrente, de risico- opslag en de winst. De basisrente is het onderdeel dat de hypotheekverstrekker zelf ook betaalt om geld te lenen voor uw hypotheek. Het risico-opslag is een reserve, hiermee dekt de bank een gedeelte van het risico dat het loopt als u de hypotheek niet kan betalen. En de winst, ook wel renteopslag genoemd, is het deel dat de hypotheekverstrekker wil verdienen aan het uitlenen van het bedrag aan u.

Rentepercentages hypotheek door de jaren heen

Op het moment van het schrijven van dit artikel (17-5-2016) zijn de hypotheek rentestanden historisch laag. Dit is niet altijd zo laag geweest. De hoogte van de hypotheekrente is altijd in beweging. Om het grillige verloop van de rentestanden te laten zien nemen we u mee terug naar begin jaren ’60. In die periode is er een stijging van de hypotheekrentes waarneembaar. Begin jaren ’70 schoot de rente zelfs flink omhoog, vanwege de eerste wereldwijde oliecrisis. Er vond een tweede grote uitschieter tussen eind jaren ’70- begin ’80. Toen brak namelijk tweede oliecrisis uit en er was een stijgende overheidstekort, inflatie en een verhitte huizenmarkt. De gemiddelde rente bedroeg in september 1981 zelfs 13,4%! Nu kunnen we ons dat bijna niet voorstellen. Gelukkig daalde het rentepercentage ook weer. Wat de toekomst echter gaat doen, laat zich nog raden.

Om uzelf te beschermen tegen de grilligheid van de hypotheek rentestanden kunt u ervoor kiezen om de hypotheekrente voor een langere periode vast te zetten.

Hypotheek rentestanden bij Nationale Hypotheek Garantie

Over het algemeen gelden er bij hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) lagere hypotheek rentestanden dan bij hypotheken zonder NHG. Dit komt omdat bij deze hypotheken het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW) garant staat voor de hypotheek. Stel dat u de hypotheek niet meer kunt betalen, vanwege een echtscheiding of werkloosheid, dan helpt NHG. Mocht het niet meer mogelijk zijn om de hypotheek te betalen en moet u noodgedwongen de woning verkopen waarbij u een restschuld overhoudt? Dan betalen ze onder voorwaarden de restschuld voor u. 

Lage hypotheek rentestanden dus oversluiten altijd voordelig?

Heeft u nu een hypotheek lopen met hogere hypotheekrentes dan dat de actuele hypotheekrentes zijn? Dan kunt u overwegen om uw hypotheek over te laten sluiten. Als uw rentevast periode nog niet afloopt, krijgt u te maken met boeterente. De hypotheekverstrekker loopt namelijk rente-inkomsten mis, de boeterente is een vergoeding hiervoor. Daarnaast krijgt u ook te maken met de volgende kosten:

  • Bemiddelingskosten
  • Taxatiekosten
  • Notariskosten
  • Optioneel kosten Nationale Hypotheek Garantie

Het is voordeliger om pas over te sluiten als u aan het einde (of bijna) van de rentevast periode zit. Laat een onafhankelijke hypotheekadviseur voor u bekijken of de huidige hypotheekrente scherp genoeg is om voordeel voor u te bieden bij oversluiten van de hypotheek.

Oversluiten spaarhypotheek niet voordelig

U wilt uw spaarhypotheek oversluiten, omdat u ziet dat de actuele hypotheekrente lager is dan uw hypotheekrente. Echter is het met deze hypotheekvorm niet altijd voordeliger om over te sluiten. Het rentepercentage van de hypotheek is namelijk gekoppeld aan de spaarrente bij de hypotheek. Een lagere hypotheekrente betekent dus ook een lagere spaarrente, waardoor u minder opbrengst krijgt op uw spaarinleg. Hierdoor moet u meer gaan inleggen, wat er dus niet voor zorgt dat uw hypotheeklasten dalen.

Variabele hypotheekrente of vaste hypotheekrente

Als u een hypotheek afsluit, of uw rentevast periode loopt af, kunt u kiezen of u variabele of vaste hypotheekrente afsluit. 

Variabele hypotheekrente

Met een variabele hypotheekrente bent u niet zeker van de hoogte van de rente. Het rentepercentage kan iedere maand dalen, of stijgen. Hierdoor kan ook het bedrag dat u maandelijks aan hypotheekrente moet betalen verschillend zijn, wat veel onzekerheid met zich meebrengt. De renteontwikkeling op de kapitaalmarkt is onder andere een bepalende factor voor de hoogte van de rente. Variabele hypotheekrente hoeft niet te betekenen dat u altijd lagere maandlasten heeft dan met een vaste hypotheekrente.
U kunt bepalen om de hypotheekrente vast te zetten, wanneer u denkt dat de rentes stijgen en u wilt voorkomen dat uw maandlasten hoger worden. 

Vaste hypotheekrente

Met een vaste hypotheekrente zet u de rentes vast gedurende een besproken periode. U kunt kiezen voor een korte periode, bijvoorbeeld 2 jaar, of juist voor een lange periode tot wel 30 jaar. 

Hoogte rente afhankelijk lening en waarde woning

De verhouding tussen de hoogte van de lening en de marktwaarde van uw woning is een factor van de hoogte van de rente die u moet betalen. Met deze verhouding wordt namelijk bepaald in welke tariefklasse uw hypotheek hoort. Iedere tariefklasse heeft een bepaalde rente. De hypotheekverstrekker bepaalt de tariefklassen en kan deze altijd aanpassen. Dit betekent, dat als uw rentevast periode afloopt, er door een wijziging van de tariefklassen u een ander rentepercentage moet betalen. Als deze wijziging plaatsvindt terwijl u een variabele rente heeft, dan kan dat betekenen dat u de nieuwe rentepercentage moet gaan betalen vanaf de maand waarna de wijziging heeft plaatsgevonden.

Offerte met actuele hypotheekrente

Soms duurt het nog enige tijd voordat de hypotheekakte bij de notaris passeert, bijvoorbeeld omdat de datum van de overdracht nog onbekend en onzeker is. Dan kan het voorkomen dat het passeren van de akte pas gebeurt, na de geldigheid van de offerte. Dit is echter gebonden aan voorwaarden, zoals het betalen van een bereidstelligheidsprovisie. Als de hypotheekrente die in uw offerte staat, lager is dan de actuele hypotheekrentes op die dag, dan is dit ongunstig voor de hypotheekverstrekker. Daarom wordt er een deze provisie gevraagd aan u. Hierdoor kunt u nog wel van deze lagere hypotheekrente gebruik maken. Rentedalingen worden wel in de hypotheekofferte meegenomen.

Meer interessante pagina's: Garant staan voor hypotheek - Waaruit bestaan de hypotheeklasten? - Hypotheekadvies bij Consumind Finance - Een tweede hypotheek

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: Actuele hypotheekrentes van Watoson117/Shutterstock.com