Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Actuele hypotheekrentes

Actuele hypotheekrentes

De hypotheek rentestanden zijn altijd een actueel onderwerp, want ze zijn voortdurend in beweging. Waar de hypotheek rentestanden vanaf hangen, hoe de rentepercentages zich hebben ontwikkeld door de jaren heen en hoe het werkt met een variabele en vaste rente lichten wij graag toe. Gelijk de huidige hypotheekrentes bekijken? Wij hebben de actuele hypotheekrentes in een overzicht geplaatst. 

Oriënterend hypotheekgesprek aanvragen

Hoe wordt de actuele hypotheekrente bepaald?

De hypotheekverstrekkers bepalen de actuele hypotheekrente volgens de basisrente, de risico- opslag en de winst. De basisrente is het onderdeel dat de hypotheekverstrekker zelf ook betaalt om geld te lenen voor jouw hypotheek. Het risico-opslag is een reserve, hiermee dekt de bank een gedeelte van het risico dat het loopt als je de hypotheek niet kan betalen. En de winst, ook wel renteopslag genoemd, is het deel dat de hypotheekverstrekker wil verdienen aan het uitlenen van het bedrag aan jou.

Rentepercentages hypotheek door de jaren heen

De hoogte van de hypotheekrente is altijd in beweging. In 2021 zijn ze nog altijd historisch laag. Om het grillige verloop van de rentestanden te laten zien nemen we je mee terug naar begin jaren ’60. In die periode is er een stijging van de hypotheekrentes waarneembaar. Begin jaren ’70 schoot de rente zelfs flink omhoog, vanwege de eerste wereldwijde oliecrisis. Er vond een tweede grote uitschieter tussen eind jaren ’70- begin ’80. Toen brak namelijk tweede oliecrisis uit en er was een stijgende overheidstekort, inflatie en een verhitte huizenmarkt. De gemiddelde rente bedroeg in september 1981 zelfs 13,4%! Nu kunnen we ons dat bijna niet voorstellen. Gelukkig daalde het rentepercentage ook weer. Wat de toekomst echter gaat doen, laat zich nog raden.

Om jezelf te beschermen tegen de grilligheid van de hypotheek rentestanden kun je ervoor kiezen om de hypotheekrente voor een langere periode vast te zetten.

Hypotheek rentestanden bij Nationale Hypotheek Garantie

Over het algemeen gelden er bij hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) lagere hypotheek rentestanden dan bij hypotheken zonder NHG. Dit komt omdat bij deze hypotheken het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW) garant staat voor de hypotheek. Stel dat je de hypotheek niet meer kunt betalen, vanwege een echtscheiding of werkloosheid, dan helpt NHG. Mocht het niet meer mogelijk zijn om de hypotheek te betalen en moet je noodgedwongen de woning verkopen waarbij je een restschuld overhoudt? Dan betalen ze onder voorwaarden de restschuld voor je. 

Lage hypotheek rentestanden dus oversluiten altijd voordelig?

Heb je nu een hypotheek lopen met hogere hypotheekrentes dan dat de actuele hypotheekrentes zijn? Dan kun je overwegen om jouw hypotheek over te laten sluiten. Als de rentevast periode nog niet afloopt, krijg je te maken met boeterente. De hypotheekverstrekker loopt namelijk rente-inkomsten mis, de boeterente is een vergoeding hiervoor. Daarnaast krijg je ook te maken met de volgende kosten:

  • Bemiddelingskosten
  • Taxatiekosten
  • Notariskosten
  • Optioneel kosten Nationale Hypotheek Garantie

Het is voordeliger om pas over te sluiten als je aan het einde (of bijna) van de rentevast periode zit. Laat een onafhankelijke hypotheekadviseur voor jou bekijken of de huidige hypotheekrente scherp genoeg is om voordeel te bieden bij oversluiten van de hypotheek.

Oversluiten spaarhypotheek niet voordelig

Je wilt een spaarhypotheek oversluiten, omdat je ziet dat de actuele hypotheekrente lager is dan jouw hypotheekrente. Echter is het met deze hypotheekvorm niet altijd voordeliger om over te sluiten. Het rentepercentage van de hypotheek is namelijk gekoppeld aan de spaarrente bij de hypotheek. Een lagere hypotheekrente betekent dus ook een lagere spaarrente, waardoor je minder opbrengst krijgt op jouw spaarinleg. Hierdoor moet je meer gaan inleggen, wat er dus niet voor zorgt dat de hypotheeklasten dalen.

Variabele hypotheekrente of vaste hypotheekrente

Als je een hypotheek afsluit, of de rentevast periode loopt af, kun je kiezen of je een variabele of vaste hypotheekrente afsluit. 

Variabele hypotheekrente

Met een variabele hypotheekrente ben je niet zeker van de hoogte van de rente. Het rentepercentage kan iedere maand dalen, of stijgen. Hierdoor kan ook het bedrag dat je maandelijks aan hypotheekrente moet betalen verschillend zijn, wat veel onzekerheid met zich meebrengt. De renteontwikkeling op de kapitaalmarkt is onder andere een bepalende factor voor de hoogte van de rente. Variabele hypotheekrente hoeft niet te betekenen dat je altijd lagere maandlasten hebt dan met een vaste hypotheekrente. Je kunt bepalen om de hypotheekrente vast te zetten, wanneer je denkt dat de rentes stijgen en je wilt voorkomen dat jouw maandlasten hoger worden. 

Vaste hypotheekrente

Met een vaste hypotheekrente zet je de rentes vast gedurende een besproken periode. Je kunt kiezen voor een korte periode, bijvoorbeeld 2 jaar, of juist voor een lange periode tot wel 30 jaar. 

Hoogte rente afhankelijk lening en waarde woning

De verhouding tussen de hoogte van de lening en de marktwaarde van jouw woning is een factor van de hoogte van de rente die je moet betalen. Met deze verhouding wordt namelijk bepaald in welke tariefklasse jouw hypotheek hoort. Iedere tariefklasse heeft een bepaalde rente. De hypotheekverstrekker bepaalt de tariefklassen en kan deze altijd aanpassen. Dit betekent, dat als de rentevast periode afloopt, er door een wijziging van de tariefklassen, een ander rentepercentage betaald moeten worden. Als deze wijziging plaatsvindt terwijl je een variabele rente hebt, dan kan dat betekenen dat je de nieuwe rentepercentage moet gaan betalen vanaf de maand waarna de wijziging heeft plaatsgevonden.

Offerte met actuele hypotheekrente

Soms duurt het nog enige tijd voordat de hypotheekakte bij de notaris passeert, bijvoorbeeld, omdat de datum van de overdracht nog onbekend en onzeker is. Dan kan het voorkomen dat het passeren van de akte pas gebeurt, na de geldigheid van de offerte. Dit is echter gebonden aan voorwaarden, zoals het betalen van een bereidstelligheidsprovisie. Als de hypotheekrente die in jouw offerte staat, lager is dan de actuele hypotheekrentes op die dag, dan is dit ongunstig voor de hypotheekverstrekker. Daarom wordt er een deze provisie gevraagd. Hierdoor kun je nog wel van deze lagere hypotheekrente gebruik maken. Rentedalingen worden wel in de hypotheekofferte meegenomen.

Oriënterend hypotheekgesprek aanvragen

Meer interessante pagina's: Garant staan voor hypotheek - Waaruit bestaan de hypotheeklasten? - Hypotheekadvies bij Consumind Finance - Een tweede hypotheek

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: Actuele hypotheekrentes van Watoson117/Shutterstock.com