Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hypotheek om te verbouwen

U bent niet geheel tevreden over de woning: de keuken, de badkamer of iets anders aan de woning is toe aan vervanging. Deze verbouwplannen kunnen u veel geld gaan kosten. Geld wat u wellicht niet direct heeft, omdat uw spaargeld niet toereikend is. Er zijn meerdere manieren om de verbouwing dan toch te financieren.

Tweede hypotheek voor een verbouwing

Is de waarde van uw woning hoger dan de resterende hypotheek? Dan heeft u een overwaarde. U kunt er dan voor kiezen een tweede hypotheek af te sluiten, met de overwaarde als onderpand. De rente over deze tweede hypotheek is aftrekbaar als u een lineaire- of annuïteiten hypotheek afsluit. Hierbij lost u gedurende de looptijd de hypotheek af. Dit moet u in maximaal 30 jaar doen. Het is verstandig om voor de tweede hypotheek niet alleen bij uw huidige hypotheekverstrekker te kijken. Vergelijk de kosten bij de verschillende hypotheekverstrekkers en laat een hypotheekadviseur u hierbij helpen. Vraag hier een oriënterend hypotheekgesprek aan.

Huidige hypotheek verhogen voor een verbouwing

Bij het afsluiten van uw hypotheek wordt de hypotheekakte ingeschreven bij de notaris. Hierin staan de afspraken over de hypotheek vastgelegd, zo ook het maximale hypotheekbedrag. U kunt ervoor kiezen om dit bedrag hoger te laten zijn dan dat u heeft geleend voor de aanschaf van de woning. Dit wordt een hogere inschrijving genoemd. Bijvoorbeeld: u heeft met de hypotheekverstrekker een hypotheekbedrag van € 250.000 afgesproken, waarvan u voor de aanschaf van de woning € 244.000 gebruikt. Het resterende bedrag van € 6.000 kunt u dan gebruiken voor de verbouwing.
 
Het voordeel hiervan is dat u, als u wilt verbouwen, gebruik kunt maken van het resterende bedrag van de maximale hypotheek dat is vastgelegd in de hypotheekakte. U hoeft daarvoor niet nogmaals naar de notaris. Dit scheelt u weer een flink bedrag voor een wijziging bij de notaris. Kosten die er wel bijkomen, zijn de nieuwe afsluitkosten en eventuele taxatiekosten. De hypotheekverstrekker zal immers willen weten of de waarde van de woning en uw inkomen het extra geleende bedrag toelaten. Het kan dus ook voorkomen dat de hypotheekverstrekker het door u gewenste extra bedrag om op te nemen afwijst, bijvoorbeeld als de hypotheekverstrekker berekent dat uw huidige inkomen daarvoor te laag is.

Het kan ook nadelig werken om de hypotheek hoger in te schrijven. Als u namelijk een tweede hypotheek of lening wilt afsluiten bij een andere geldverstrekker, dan wordt er gekeken hoe hoog uw schuld is. De geldverstrekker gaat uit van het verhoogde bedrag dat in de hypotheekakte staat vermeld. Daarnaast wordt het steeds moeilijker om meer hypotheek te krijgen dan de waarde van de woning. In 2018 is dit helemaal niet meer mogelijk.

Hypotheek voor een verbouwing van een nieuwe woning

Bij de koop van een woning kunt u ook een geplande verbouwing meefinancieren om uw woning te verbeteren. Om te bepalen hoeveel u precies kunt meefinancieren, wordt  gekeken naar de waarde van de verbouwde woning. Uiteraard moet deze waarde worden bepaald door de taxateur, op basis van uw bouwplan. De rente over de hypotheek is aftrekbaar, mits het een lineaire- of annuïteitenhypotheek is. Ook kan de hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie worden afgesloten en uiteraard moet er dan worden voldaan aan de regels voor NHG.

Als u van plan bent om energiebesparende voorziening aan of in de woning aan te brengen, bijvoorbeeld zonnepanelen, dan mag u 106% van de waarde van de woning lenen.

Persoonlijke lening voor een verbouwing

U kunt er voor kiezen om de verbouwing te financieren door middel van een persoonlijke lening. Het voordeel hiervan is dat u geen bijkomende kosten heeft, zoals notariskosten. Echter is de rente over een persoonlijke lening vaak hoger. U moet de lening, net als bij een hypothecaire lening, in maximaal 30 jaar aflossen, annuïtair of lineair.

Een hypotheekadviseur kan u helpen met een keuze maken hoe u de verbouwkosten gaat financieren. Vraag hier een oriënterend hypotheekgesprek aan.

Meer interessante pagina's: Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? - Hypotheekrente - Hypotheek met restschuld

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

 

 

Afbeelding: verbouwen van Igor.Stevanovic/Shutterstock.com