Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hypotheek met restschuld

Geen prettige situatie; uw huis verkopen en daarbij een restschuld overhouden. Wat nu? Kunt u nu wel een nieuwe hypotheek krijgen voor een nieuwe woning? En hoe moet u de restschuld betalen? Wij hebben alles over een hypotheek met restschuld voor u uitgezocht.

Wat is een restschuld?

Staat uw woning nu onder water, dus is uw hypotheekschuld hoger dan de waarde van de woning? Dan is het te verwachten dat, als u nu uw woning verkoopt, u een restschuld overhoudt. Een optie is om de woning nog niet te verkopen, echter is het in sommige gevallen niet te voorkomen. Bijvoorbeeld omdat u werkloos bent geraakt, of u gaat scheiden en kan de hypotheeklasten niet meer dragen.

Hoe kan een restschuld ontstaan?

Er zijn diverse situaties waar een restschuld kan ontstaan:

  • De waarde van uw woning is in de loop van tijd gedaald
  • U heeft een hogere hypotheek afgesloten dan uw woning waard is
  • U heeft beleggingen aan de hypotheek gekoppeld en deze hebben te weinig opgebracht om de hypotheek mee af te lossen
  • U heeft een aflossingsvrije hypotheek, maar u heeft te weinig gespaard, waardoor u de hypotheek aan het eind van de looptijd niet kunt aflossen.

Wat kan ik doen als ik een restschuld heb?

Als u verwacht dat u te maken krijgt met een restschuld dan is het verstandig om contact op te nemen met uw huidige hypotheekverstrekker. Kunt u de restschuld niet zelf betalen met bijvoorbeeld spaargeld? Dan mag u in veel gevallen de woning niet verkopen zonder toestemming van de hypotheekverstrekker. Door in gesprek te gaan met de bank kunt u wellicht op een andere manier geholpen worden met een oplossing voor de restschuld. Hieronder bespreken we een aantal andere opties.

Lening voor de restschuld

Sluit u een lening af om de restschuld af te lossen? Leningen die tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017 om deze reden worden afgesloten kunnen profiteren van een belastingvoordeel. De rente over de lening is namelijk 15 jaar aftrekbaar bij de belastingaangifte. De lening moet wel minstens annuïtair worden afgelost. Let op: na de 15 jaar is de rente dus niet meer aftrekbaar van de inkomensbelasting. Dit heeft invloed op uw lasten, als u de lening nog niet heeft afgelost.

Restschuld aflossen met eigen vermogen

Heeft u spaargeld, belegd in aandelen of kapitaalverzekering? U kunt dit wellicht gebruiken om de restschuld af te lossen. Uw financieel adviseur kan samen met u naar de mogelijkheden kijken.

Een restschuld en nieuwe hypotheek afsluiten

Wilt u verhuizen, omdat u een mooiere woning op het oog heeft die beter bij uw huidige gezinssamenstelling past? Het is soms ook mogelijk om de restschuld op te nemen in de nieuwe hypotheek. Is uw inkomen genoeg voor de nieuwe hypotheek en de restschuld, dan kan dat ongeacht de regels rondom de maximale hypotheek. Niet alle banken bieden echter deze optie aan. Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan het beste voor u kijken wat uw mogelijkheden hierin zijn.

Schenking door ouders

Hebben uw ouders een eigen vermogen? Wellicht kunnen uw ouders helpen met het betalen van de restschuld. Ze mogen onder bepaalde voorwaarde een bepaald bedrag aan u schenken, dat u kan gebruiken voor uw eigen woning, of om de restschuld af te lossen. Of ze kunnen u geld lenen, zodat u de restschuld kan aflossen. Bij een lening is het verstandig alle afspraken op papier te zetten, zo voorkomt u vervelende ruzies over het geleende geld.

Restschuld en NHG

Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en moet u noodgedwongen de woning verkopen, waarbij u een restschuld overhoudt? Onder bepaalde voorwaarden kan er besloten worden dat de restschuld kwijtgescholden wordt. Bijvoorbeeld omdat u werkloos bent geworden of bent gescheiden. Het NHG bekijkt overigens eerst of ze op een andere manier kunnen helpen, zodat u niet noodgedwongen hoeft te verhuizen. Ze bekijken dan samen met uw hypotheekadviseur of ze uw hypotheek weer betaalbaar kunnen maken, zodat u in de woning kan blijven woning en er zo een verkoop met restschuld kan worden voorkomen.

Voldoet u niet aan de voorwaarden, bijvoorbeeld omdat u wilt verhuizen vanuit vrije keuze? Dan kunt u, als u voldoet aan de onder de onderstaande voorwaarden, de restschuld meefinancieren in een nieuwe hypotheek met NHG.

Voorwaarden restschuldfinanciering NHG:

  • Nu heeft u een NHG-hypotheek en de nieuwe woning financiert u ook met een NHG-hypotheek.
  • De restschuld is na 1 januari 2014 ontstaan.
  • De kosten voor de nieuwe woning inclusief de restschuld zijn niet hoger dan de NHG-grens. Eventueel kan het deel van de nieuwe hypotheek, inclusief de restschuld dat boven deze kostengrens komt zonder NHG worden meegefinancierd.
  • De nieuwe hypotheek voldoet aan de maximale hypotheekeisen (loan-to-income)
  • De hypotheek voor de nieuwe woning kan pas afgesloten worden na verkoop van de huidige woning. Na de verkoop heeft u 1 jaar de tijd om de restschuld in een lening voor de volgende woning mee te financieren.
  • De restschuld wordt volledig annuïtair afgelost. Na 15 jaar vervalt het recht op de hypotheekrenteaftrek voor de restschuld.

De bank bepaalt uiteindelijk of u de restschuld kunt meefinancieren.

Hoe kunt u restschuld voorkomen?

Als u binnen nu en enkele jaren van plan bent om uw woning te gaan verkopen en u voorziet dat u een restschuld overhoudt, kunt u dit proberen te voorkomen. Dat geeft een hoop rust. U kunt kijken of u tussentijds extra kunt aflossen op de hypotheek. Let wel op, u kunt dit niet onbeperkt doen. Laat u dus eerst informeren wat u maximaal per jaar boetevrij extra mag aflossen.

Een andere oplossing is bijvoorbeeld uw aflossingsvrije hypotheek om te zetten naar een annuïteiten- of lineaire hypotheek. Dit zijn vormen waarbij maandelijks wordt afgelost, zodat u weet dat u aan de eind van de looptijd dankzij de aflossingen geen schuld meer heeft. In sommige gevallen is het mogelijk om de looptijd van de hypotheek te verlengen, om zo uiteindelijk de hele schuld af te lossen. Uiteraard is het altijd verstandig om eerst een onafhankelijke hypotheekadviseur te raadplegen. Deze kan samen met u naar de beste oplossing kijken. 

Meer interessante pagina's: Actuele hypotheekrente - Hypotheek oversluiten via onafhankelijke adviseur - Alles over het hypotheekadvies - Hypotheek voor zzp'er

 

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage 
 

Afbeelding: Hypotheek met restschuld van Pogonici/Shutterstock.com