Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Regelmatig wordt aan ons de vraag gesteld ‘hoeveel hypotheek kan ik krijgen?’. Handige informatie om te weten als u een leuke woning heeft gezien. Hoeveel hypotheek u kunt krijgen hangt veelal af van uw inkomen en de woningwaarde van de woning.

Inkomen voor het bepalen hoeveel hypotheek u kunt krijgen

Hoeveel hypotheek u kunt krijgen bepaalt de bank. Er wordt door de bank gekeken naar uw inkomen. Hiervoor dient u uw salarisstrook, of (soms een) overzicht van uw inkomen van de afgelopen 3 jaar te kunnen overhandigen. De hypotheekverstrekker kijkt naar uw bruto jaarsalaris inclusief vakantiegeld. Wilt u samen met uw partner een woning kopen? Dan telt het laagste inkomen voor een deel mee.

Toetsrente of daadwerkelijke hypotheekrente

Om te bepalen hoeveel hypotheek u kunt krijgen wordt er ook rekening gehouden met de rente. De rente beïnvloedt immers hoeveel u terug moet betalen aan de bank. Hoe hoger de rente is, des te minder u kunt lenen. Bent u van plan om een rentevast periode te kiezen die korter is dan 10 jaar? Dan wordt er een toetsrente gebruikt om te berekenen wat uw maximale hypotheek is. De toetsrente wordt bepaald door de toezichthouder op de financiële sector: Autoriteit Financiële markten (AFM). Voor langere rentevast periodes wordt de actuele hypotheekrente gebruikt.

Leningen beïnvloeden hoeveel hypotheek u kunt krijgen

Heeft u lopende leningen, moet u alimentatie voor uw ex betalen, of heeft u een studieschuld? Voor sommige woningen moet er erfpacht worden betaald. Bij een huis met erfpacht wordt u eigenaar van het huis, maar niet van de grond waarop het huis staat. Dit is grond van bijvoorbeeld de gemeente, particulier of van Staatsbosbeheer. Als ware huurt u de grond, zodat uw woning daar kan blijven staan. Al deze extra lasten zorgen ervoor dat u een minder hoge hypotheek kunt krijgen.

Van uw inkomen worden dus uw leningen, studieschuld, partneralimentatie en eventuele erfpacht gehaald. U kunt een hypotheek krijgen als er voldoende inkomen overblijft.

Hoogte woningwaarde voor een hypotheek

Vroeger gold voor het bepalen hoeveel hypotheek u kon krijgen de executiewaarde van de woning. Dit is de waarde bij een gedwongen verkoop. Men kon echter door constructies meer krijgen dan deze waarde. Door de financiële crisis eind 2007 is dit allemaal gewijzigd. Vanaf 2012 kon men een percentage van de woningwaarde krijgen als hypotheek. Deze percentage was in 2012 106%. Dit werd echter ieder jaar met een procent afgebouwd, zodat er in 2018 nog maximaal 100% van de woningwaarde geleend kon worden. De taxateur bepaalt de woningwaarde. De woningwaarde is dus niet het aankoopbedrag dat u met de verkoper afspreekt.

Kunt u aan de hand van uw inkomen een hoger hypotheekbedrag krijgen dan de maximale hypotheek die is berekend aan de hand van de woningwaarde? De woningwaarde is dan leidend voor de bepaling hoeveel hypotheek u van de bank kunt krijgen.

Onze onafhankelijke hypotheekadviseurs berekenen graag voor u hoeveel hypotheek u kunt krijgen. Hierbij wordt rekening gehouden met uw persoonlijke situatie en worden uw wensen besproken. Zo weet u precies wat uw mogelijkheden zijn, of u uw droomhuis kunt kopen.

Meer interessante pagina's: Hypotheek oversluiten - Alles wat u moet weten over hypotheken - Maandlast van uw hypotheek - Alles over het hypotheekadviesgesprek


Ga terug naar de hypotheek homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: Hypotheek oversluiten kan maandlasten flink verlagen van M2K7/Shutterstock.com