Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Restschuldfinanciering niet langer aftrekbaar

In oktober 2012 ging de restschuldregeling van kracht om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. Met deze regeling kon men bij de verkoop van een woning met een restschuld, maximaal 15 jaar de rente van de financiering van deze restschuld aftrekken van de belasting.
 

Geen aanleiding voor verlengen

De regeling zou eindigen op 31 december 2017. Ondanks dat Vereniging Eigen Huis onlangs heeft gepleit voor een verlenging van de regeling, heeft staatssecretaris Wiebes recent aangegeven dat hij niet van plan is de regeling te verlengen. Hij ziet hier geen aanleiding toe, omdat de doorstroming op de woningmarkt inmiddels is hersteld. Daarnaast is de hypotheekrente nog steeds historisch laag.

Volgens recent onderzoek staan er echter nog 340.000 woningen onder water. Zij zullen hun verhuisplannen naar voren moeten halen of rekening houden met hogere kosten en lagere leencapaciteit.

Fiscaal aftrekbaar

Restschuldfinanciering is per 1 januari 2018 daarom niet langer fiscaal aftrekbaar. Staatssecretaris Wiebes van Financiën geeft daarmee geen gehoor aan de oproep van Vereniging Eigen Huis om de restschuldregeling te verlengen. Deze tijdelijke crisismaatregel moet de doorstroming op de woningmarkt op gang houden. Huizenbezitters kunnen een restschuld voordelig financieren, waardoor verhuizen eerder mogelijk is.

Feiten

Indien je na 31 december 2017 je huis verkoopt met een restschuld en hiervoor een lening afsluit, dan is de rente van deze lening niet meer aftrekbaar. Een restschuldlening zal na 31 december 2017 dus een grotere impact hebben op de resterende leencapaciteit. Als er een restschuld loopt waarvan de rente niet aftrekbaar is, kan er minder hypotheek worden verkregen bij bijvoorbeeld de aankoop van een nieuwe woning of de wijziging van uw hypotheek. Heb je al een restschuldlening of sluit je deze voor 1 januari 2018 af, dan blijft de rente wel aftrekbaar.

Advies

Het advies voor de verkopers met een mogelijke restschuld is daarom ook om de overdracht van de woning voor 31 december dit jaar te laten plaatsvinden.

Verhuizen met een restschuld? Informeer hierover bij een hypotheekadviseur. Zo creëert u een helder beeld over de mogelijkheden in uw persoonlijke situatie. Vraag hier een oriënterend hypotheekgesprek aan.

 

Meer interessante pagina's: Actuele hypotheekrente - Hypotheek oversluiten via onafhankelijke adviseur - Alles over het hypotheekadvies - Hypotheek voor zzp'er

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage