Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hypotheek voor zzp’er

U bent wellicht al enige tijd zelfstandige, hebt uw baan opgezegd om eindelijk uw droom uit te laten komen. De opdrachten stromen binnen, al merkt u dat dit wel per maand wisselend is. De volgende stap die u in uw leven wilt nemen is verhuizen en een nieuwe woning kopen. Maar kunt u wel een zzp hypotheek krijgen? Hieronder hebben alle informatie voor u uitgezocht en op een rij gezet. Liever gelijk advies van een onafhankelijke hypotheekadviseur? Dat kan uiteraard ook via Consumind Finance.

Zzp hypotheek niet onmogelijk

Het is gelukkig niet onmogelijk om een hypotheek voor zzp’ers te krijgen. Wel gelden er strenge voorwaarden en moet u een hoop informatie aan de hypotheekverstrekker aanleveren. Aan de hand van de informatie kijkt de bank of u financieel sterk in uw schoenen staat, zodat er kan worden bepaald of u ook in de toekomst uw hypotheeklasten nog kunt betalen.

Hypotheek zelfstandige bekeken aan de hand van inkomen en woningwaarde

Net als bij alle andere hypotheekaanvragen wordt er door de bank gekeken naar de woningwaarde en het inkomen. Vanaf 2018 is de maximale hypotheek 100% van de woningwaarde. Dit betekent dat u dan alle bijkomende kosten zelf moet financieren. Echter kan dit voor u als zzp’er nu al ter sprake zijn. Hypotheekverstrekkers kunnen er namelijk ook voor kiezen voor een zzp hypotheek dat u minder dan de woningwaarde kunt lenen, bijvoorbeeld maar 90%. U moet dan zelf ook kapitaal inbrengen om de woning te kunnen kopen.

Inkomen is ook een bepalende factor om de hypotheeksom te bepalen. Omdat u een wisselender inkomen heeft dan iemand in loondienst, wil de hypotheekverstrekker een inkomensverwachting voor de komende jaren maken. Daarvoor kijkt de bank voor een hypotheek voor zzp’er naar uw cijfers van de afgelopen 3 jaar. Heeft u korter dan 3 jaar geleden besloten om voor uzelf te beginnen? Het is dan lastiger om een hypotheek af te sluiten. Echter is het niet onmogelijk, de regels en eisen verschillen per hypotheekverstrekker.

Hypotheekverstrekkers kunnen ook kijken naar de branche waarin u uw diensten of producten aanbiedt. Hoe beter de branchecijfers zijn, des te meer kans u heeft dat de bank uw hypotheekaanvraag goedkeurt.  Er wordt soms gekeken of er in de branche genoeg werkgelegenheid is, mocht u weer in loondienst moeten. De regels zijn in ieder geval strenger dan bij een hypotheekaanvraag als u in vaste loondienst bent. En ook wat ingewikkelder.

Zzp hypotheek berekenen

Als u langer dan 3 jaar zzp’er bent betekent het niet dat u gelijk een hypotheek kan krijgen. Over de afgelopen 3 jaar moet u uw jaarcijfers aanleveren. Daarbij wordt gekeken naar de winst die u heeft gemaakt, voor de belastingenafgifte. Hierbij wordt een gemiddelde winst berekend over de afgelopen 3 jaar, tenzij u het laatste jaar een lagere winst heeft gehad dan de jaren ervoor. Dan geldt namelijk de lagere winst als maximaal inkomen.

Voorbeeld: U heeft het eerste jaar een winst gehad van € 24.000, het tweede jaar € 28.000 en het laatste jaar € 23.000. Het gemiddelde is dan € 25.000, maar omdat u het laatste jaar een lager inkomen heeft gehad gaan ze voor de hypotheekberekening uit van € 23.000,-.

Inkomen partner voor hypotheek zzp

Wilt u samen met uw partner een woning kopen, maar komt u als zzp’er niet in aanmerking voor een hypotheek? U kunt overwegen dat uw partner, die in loondienst is, in zijn/haar eentje de hypotheek afsluit.

Welke informatie is nodig adviesgesprek hypotheek zzp?

Wanneer u op gesprek gaat naar de hypotheekadviseur om te spreken over een zzp hypotheek, neemt u de volgende documenten mee:

  • Aangiftes inkomstenbelasting (IB) van de afgelopen 3 jaar
  • Jaarverslagen door uw boekhouder opgesteld van de afgelopen 3 jaar, inclusief de prognose voor het komende jaar
  • Overzicht van het aantal opdrachtgevers
  • Pensioengegevens en/of kopie lijfrentepolissen
  • Lopende verzekeringen/ polissen
  • Gegevens huidige hypotheek/ huur
  • Overzicht van uw andere financiële verplichtingen (bv. leningen, studieschuld, alimentatie)
  • Legitimatiebewijs (paspoort of ID)

Tip: goede voorbereiding is het halve werk. Sommige aanvragen voor hypotheek voor zzp’ers worden afgekeurd vanwege een vertekend beeld van de nettowinst. Uw accountant probeert ervoor te zorgen dat uw winst op papier zo laag mogelijk is, want daardoor betaalt u minder belasting. Ga daarom met uw accountant zitten, loop de boekhouding goed door en schrijf bij zaken die wellicht door de bank verkeerd gezien kunnen worden, een duidelijke toelichting op de balans. Heeft u bijvoorbeeld in het laatste jaar een bedrijfsauto aangeschaft en deze in 1 keer dat jaar afgeschreven, omdat u daardoor in een lagere inkomstenbelastingschaal zou komen te vallen? Hierdoor kan het inkomen van het laatste jaar flink lager zijn, wat effect kan hebben op de verkrijgbare hypotheek. Het is verstandig om u goed tegen arbeidsongeschiktheid en overlijden te verzekeren.

Speciale zzp hypotheek bij sommige banken

Zoals er banken zijn die helemaal geen hypotheken verstrekken aan zzp’ers, zijn er ook banken die een speciale zzp hypotheek hebben ontwikkeld. Als u voldoet aan bepaalde voorwaarden is het zelfs mogelijk om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten. Over het algemeen zijn de grotere banken meer gericht op hypotheken voor zzp’ers, dan de kleinere hypotheekverstrekkers. Zo is er bijvoorbeeld bij Moneyou geen mogelijkheid voor een hypotheek voor zzp’ers.

Hypotheek zzp hypotheekrenteaftrek belasting

Ook voor een hypotheek voor zzp’ers geldt dat bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek, er recht op hypotheekrenteaftrek is als u de hypotheek volledig binnen dertig jaar aflost. En dat is dus als u kiest voor een lineaire- of annuïtaire hypotheek.

Hypotheekadviseur raadplegen over zzp hypotheek

U heeft kunnen lezen dat het als zzp’er iets ingewikkelder is om een hypotheek af te sluiten. Het is daarom zeker verstandig om een deskundige hypotheekadviseur te raadplegen voor een zzp hypotheek. De adviseur is op de hoogte van de wet en regelgeving en weet van de banken de specifieke eisen voor een hypotheek voor zelfstandige. Zorg er wel voor dat u alle gegevens goed inzichtelijk heeft, zodat de adviseur de hypotheekaanvraag het beste kan indienen bij een hypotheekverstrekker. U wilt immers de grootste kans maken op de goedkeuring van de bank. 

Meer interessante pagina's: Actuele hypotheekrente - Een tweede hypotheek - Maandlasten laten berekenen door deskundige - De kosten van hypotheekadviesGa terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: hypotheek voor zzp'er van Bogdan Sonjachnyi/Shutterstock.com