Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

De kosten van hypotheekadvies

U bent van plan om een nieuwe hypotheek af te sluiten voor de woning van uw dromen. Of u wilt uw huidige hypotheek oversluiten. Dan krijgt u te maken met advies en bemiddelingskosten voor een hypotheek. Want gratis hypotheekadvies bestaat niet, nu niet maar vroeger ook niet.

 

Provisieverbod: nu zelf advies en bemiddelingskosten hypotheek betalen

Vroeger, voor 2013, betaalde u meestal niet rechtstreeks aan de hypotheekadviseur voor het hypotheekadvies en bemiddeling. De hypotheekadviseur kreeg namelijk van de bank een provisie als hij de hypotheek voor u daar afsloot. Daardoor leek het alsof u gratis hypotheekadvies kreeg en u tegenwoordig dus flink voor advies betaalt. Echter waren de kosten voor hypotheekadvies vroeger versleuteld in het hypotheekbedrag. Het was onduidelijk hoeveel u nu daadwerkelijk zelf voor de hypotheekadvies kosten betaalde. Ook zorgde dit volgens de toezichthouder Autoriteit Financiële Markt ervoor dat adviseurs een voorkeur voor hypotheekverstrekkers konden krijgen. Want de banken konden de provisies verhogen of bonussen geven, waardoor het voor de adviseur nog gunstiger was om uw hypotheek daar af te sluiten. Of de adviseur dan uw belang nog wel in het oog hield is maar de vraag. Tegenwoordig betaalt u zelf rechtstreeks aan de hypotheekadviseur de kosten voor hypotheekadvies. Wel zo eerlijk.

Voordeel van rechtstreeks advieskosten hypotheek betalen

Dat u nu zelf rechtstreeks de advieskosten voor uw hypotheek betaalt zorgt ervoor dat de onafhankelijke adviseur kijkt naar de beste optie voor u. De adviseur mag niet meer door de hypotheekverstrekker beloond worden om een product te verkopen. En u heeft een beter inzicht in de kosten voor de hypotheek.

Nadeel van rechtstreeks advieskosten hypotheek betalen

Ondanks de grote voordelen van het provisieverbod kleeft er ook een nadeel aan. Omdat er voor elk advies betaald moet worden is een second opinion financieel kostbaar. Heeft u een abonnement afgesloten bij de adviseur? Dan stapt u ook niet snel over van hypotheekadviseur in de toekomst.

Eisen hypotheekadviseur

Niet alleen is er een provisieverbod gekomen op hypotheekadvies, ook is in 2007 de Wet op financieel toezicht (Wft) en Gedragscode Contactorgaan Hypothecaire Financiers (CHF) in werking gesteld. Deze wet en gedragscode zijn ter bescherming voor u als consument tegen onverantwoordelijke hoge hypotheken. Daarnaast zijn er regels voor zorgplicht ontwikkeld en is er bepaald dat de adviseur moet vastleggen hoe er tot het hypotheekadvies is gekomen. De hypotheekadviseurs moeten in het bezit zijn van een Wft vergunning en aantonen dat ze voldoen aan de minimale opleidings- en ervaringsvereisten.

Transparantie over hypotheekadvies kosten

De hypotheekadviseur moet transparant zijn over de kosten die hij voor het hypotheekadvies vraagt. Vaak krijgt u het eerste, oriënterende hypotheekadviesgesprek gratis van de adviseur. Tijdens dit gesprek maakt u kennis met de adviseur. De adviseur bekijkt uw situatie en geeft aan wat hij voor u kan betekenen. U krijgt dan ook een dienstverleningsdocument van de adviseur, waar de gemiddelde hypotheekadvies en bemiddelingskosten staan vermeld. Zo krijgt u een beeld hoeveel de kosten van de hypotheek voor u zijn. Lees het dienstverleningsdocument altijd goed door, zodat u weet waarmee u akkoord gaat. Na het eerste gesprek maakt u een keuze of u met de adviseur in zee gaat, of toch een andere hypotheekadviseur aan de slag laat gaan.

De gemiddelde hypotheekadvies en bemiddelingskosten bij een onafhankelijke hypotheekadviseur

Voor de gemiddelde hypotheekadvies en bemiddelingskosten bij een onafhankelijke hypotheekadviseur kunt u rekening houden met zo’n € 2.000,- à € 3.000,-. De bedragen kunnen hoger of lager uitvallen, afhankelijk van het tarief van uw hypotheekadviseur. Samen met de adviseur kunt u bepalen of u een uurtarief laat hanteren, een vast bedrag hanteert of een abonnement afneemt. Kiest u voor een vast bedrag waarbij u in termijnen betaalt? De adviseur mag geen kosten berekenen voor het betalen in termijnen.

De gemiddelde hypotheekadvies en bemiddelingskosten bij de bank

In plaats van uw hypotheek via een onafhankelijke hypotheekverstrekker af te sluiten kunt u ook kiezen om dit rechtstreeks bij een adviseur van de bank te doen. De kosten hiervoor lopen uit tussen de € 1.000,- à € 2.000,-. Dit is vaak lager dan als u hypotheekadvies en bemiddeling afneemt van een onafhankelijke hypotheekadviseur. Echter zal de bankadviseur over het algemeen alleen advies geven over hun eigen producten. Dit hoeft niet de beste of goedkopere keuze voor u zijn. Ondanks dat de kosten voor de hypotheek lager zijn, kan het zijn dat u duurder uit bent met de hypotheek die u via de bankadviseur afsluit. De onafhankelijk adviseur kan immers meerdere producten van meerdere hypotheekverstrekkers voor u afsluiten. Producten die voordeliger kunnen uitvallen.

Hoe kiest u een hypotheekadviseur?

Let, naast de tarieven die de adviseur hanteert, ook op welke producten de adviseur u kan aanbieden en waarom. U vindt dit terug in het dienstverleningsdocument. Hierin staat tevens vermeld of er wordt geadviseerd op basis van een objectieve analyse en of er contractuele verplichting bestaan om slechts een bepaald aantal hypotheekverstrekkers te adviseren.

Biedt uw adviseur u een serviceabonnement aan? U bent niet verplicht om dit af te nemen. Uw adviseur heeft daarnaast altijd de verplichting om u te informeren als er wijzigingen zijn ten opzichte van het advies dat hij u heeft gegeven.

Advies- en bemiddelingskosten hypotheek niet meer mee te financieren 

Sinds 2018 is het niet meer mogelijk om advies- en bemiddelingskosten mee te financieren in de hypotheek. U kunt namelijk nog maar 100% van de woningwaarde financieren met uw hypotheek. U zult vanaf deze datum het advies zelf financieren door middel van uw spaargeld of een andere wijze. 

Na advies de rekening

Nadat u gebruik heeft gemaakt van de diensten van de hypotheekadviseur ontvangt u binnen enkele weken de rekening. Het is altijd goed om deze te controleren op juistheid. Klopt de rekening? Dan betaalt u deze binnen de afgesproken termijn. De advieskosten zijn vaak eenmalig aftrekbaar van de belasting. De hypotheekadviseur kan u hier meer over vertellen. Zo heeft u toch nog een financieel voordeel van het advies.

Bij Consumind Finance zijn diverse onafhankelijke hypotheekadviseurs aangesloten, die u kunnen voorzien van deskundig advies. Vraag een eerste oriënterend, gratis hypotheekgesprek aan via Consumind Finance. 

Meer interessante pagina's: Laat uw hypotheek berekenen door een deskundig - Alles wat u moet weten over hypotheken - Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? - Hypotheek oversluiten - Kosten hypotheek oversluiten


Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: Kosten hypotheekadvies van Rido/ Shutterstock.com