Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hypotheekadvies bij een verhuizing

U wilt verhuizen, maar u heeft momenteel een koopwoning met een hypotheek. U vraagt zich vast af wat u dan kan doen. Hieronder lichten wij uw opties toe.

Hypotheek meenemen naar nieuwe woning

U heeft met uw huidige hypotheek al een lage hypotheekrente voor de komende tijd, of u wilt de hypotheekvorm die u nu heeft behouden. Dan kunt u ervoor kiezen om uw huidige hypotheek mee te verhuizen naar de nieuwe woning. De hypotheekverstrekker zal de aanvraag hiervoor hetzelfde behandelen als voor een nieuwe hypotheekvorm. Uw inkomen en markwaarde van de nieuwe woning worden dus bekeken om te kijken of de hypotheek kan meeverhuizen. Indien de hypotheekverstrekker akkoord gaat, kunt u de huidige hypotheek meeverhuizen en behoudt u het recht op renteaftrek.

Hoger hypotheekbedrag nodig voor de nieuwe woning

Is uw nieuwe woning meer waard dan dat u nu aan hypotheek heeft? Dan heeft u een hoger hypotheekbedrag nodig en uw huidige hypotheekverstrekker gaat kijken of u hiervoor in aanmerking komt. De hypotheek voor het resterende bedrag moet overigens met een annuïteiten- of lineaire hypotheek worden afgesloten, waarbij u binnen dertig jaar aflost. Dan komt u namelijk in aanmerking voor de hypotheekrenteaftrek. Van het deel dat u financiert met de al bestaande hypotheek, blijven dezelfde  regels gelden als toen u de hypotheek afsloot.

Bijleenregeling bij de verkoop van uw woning

Verkoopt u uw woning met overwaarde, dan moet u bij de koop van een nieuwe woning (binnen drie jaar) de overwaarde gebruiken voor de financiering van deze nieuwe woning. Anders loopt u namelijk de renteaftrek mis over het gedeelte ter waarde van de overwaarde. Dit geldt ook als de nieuwe woning minder kost. Gaat u pas na drie jaar een nieuwe woning kopen, omdat u bijvoorbeeld tussentijds huurt, dan geldt de bijleenregeling niet meer.

Overbruggingskrediet om de nieuwe woning te financieren

U heeft uw woning nog niet verkocht, maar u wilt voor de financiering van de nieuwe woning wel gebruik maken van de overwaarde. Dat kan met een overbruggingskrediet, hoewel dit niet altijd door alle hypotheekverstrekkers wordt afgesloten. 

Als u wel een overbruggingskrediet kan krijgen, dan kunt u de nieuwe woning financieren met een nieuwe hypotheek en de overbruggingshypotheek. De oude hypotheek geldt nog totdat u de oude woning verkoopt. Als de woning is verkocht, dan lost u met de opbrengst hiervan de oude hypotheek en het overbruggingskrediet af. Uiteraard betaalt u ook rente over het overbruggingskrediet. Als u het heeft afgesloten voor de nieuwe woning, dan is de rente aftrekbaar(er vanuit gaande dat u ook woont in de nieuwe woning). Als u de oude woning met winst heeft verkocht, waardoor u meer dan alleen de oude hypotheek en het overbruggingskrediet kan aflossen, dan moet u met het resterende bedrag een deel van de nieuwe hypotheek aflossen. Anders kunt u namelijk over dit gedeelte geen hypotheekrente aftrekken.

Naast deze regels kunnen er ook andere regels gelden in verband met hypotheekrenteaftrek. Informeer daarom hierover bij een hypotheekadviseur. Zo creëert u een helder beeld over de mogelijkheden in uw persoonlijke situatie. Vraag hier een oriënterend hypotheekgesprek aan.

Meer interessante pagina's: Kosten hypotheek oversluiten - Kosten hypotheekadvies - De goedkoopste hypotheek vinden

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: verhuizen van Vtwinpixel/ Shutterstock.com