Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hypotheek betalen gaat Nederlanders goed af

Nergens in Europa hebben huizenbezitters zo weinig problemen met het betalen van hun hypotheek als in Nederland. Slechts 4% van Nederlandse huiseigenaren geeft aan moeite te hebben met het opbrengen van de maandelijkse lasten. In de rest van Europa liggen die percentages een stuk hoger, blijkt uit onderzoek van ING Economisch Bureau.

Inkomen

In Nederland gelden relatief strenge inkomensnormen. Op basis van het bruto inkomen wordt bepaald hoe hoog de maandelijkse lasten mogen zijn. Het risico dat huizenkopers in de problemen komen wordt hiermee beperkt. Mensen komen doorgaans alleen in de problemen als het inkomen aanzienlijk daalt, bijvoorbeeld door het verlies van een baan of een echtscheiding. Driekwart van de Nederlandse huizenkopers verwacht dat de huizenprijzen komen jaar verder zullen stijgen. Zo'n 10% denkt dat de huizenprijzen nooit meer zullen dalen.

Europa

Gemiddeld heeft in Europa bijna 20% van de huizenbezitters moeite met het betalen van de hypotheek. In Duitsland gaat het om 1 op de 9 huizenbezitters en in België om 1 op de 6.

De meeste huiseigenaren in Europa denken dat de huizenprijzen in hun buurt zich de komende 12 maanden omhoog ontwikkelen. Alleen Britten en Italianen zijn iets minder positief. Dat is gezien de huidige prijsontwikkelingen in die landen niet verrassend: in het Verenigd Koninkrijk zwakken prijsstijgingen af, terwijl huizenprijzen in Italië het laatste jaar gemiddeld helemaal niet gestegen zijn.

In tegenstelling tot Nederland hebben de Belgen in de recente crisis geen sterke huizenprijsdalingen gezien. Dit geldt eveneens voor de Duitsers, al zijn daar minder huizenbezitters van mening dat huizenprijzen nooit meer dalen. Onze oosterburen kenden vóór de financiële crisis een lange periode waarin huizenprijzen nauwelijks stegen, waardoor zij nu wellicht voorzichtiger zijn in hun uitspraken dan de Belgen.

Prijsstijgingen

Huizenprijsstijgingen zijn niet gunstig voor toekomstige starters op de woningmarkt. Zij moeten immers meer geld sparen of lenen. Mensen die al een huis bezitten worden op papier rijker. Ook kunnen zij mogelijk een lagere rente bedingen, nu hun hypotheekschuld daalt ten opzichte van de waarde van de woning. Toch pakken prijsstijgingen voor hen niet automatisch gunstig uit.

Huiseigenaren met doorstroomplannen zien hun volgende woning – die meestal in een hoger segment ligt – vaak ook in prijs stijgen. De absolute prijsstijging van die woning is meestal groter dan de boekwinst op de huidige woning. Hierdoor moeten doorstromers bij verhuizing vaak méér vermogen inbrengen of financieren, dan bij gelijkblijvende huizenprijzen. Groepen die wél profiteren van huizenprijsstijgingen zijn bijvoorbeeld uittreders, zoals ouderen die hun koopwoning verkopen om te gaan huren. Ook voor eigenaren die hun bezit verhuren en toekomstige erfgenamen van ouderen met koopwoningen zijn prijsstijgingen veelal goed nieuws.

Europese huiseigenaren

Europese huiseigenaren zijn over het algemeen gelukkiger met hun woonsituatie dan huurders. 78% van de Europese eigenaren is tevreden met hoe en waar ze wonen, tegen 59% van de huurders. Nederlandse eigenaren zijn daarbij het positiefst van iedereen: Maar liefst 90% van hen geeft aan gelukkig te zijn met hun woonsituatie.

Oriënterend hypotheekgesprek

Ben jij nog tevreden met je huidige hypotheek? Loopt de rentevaste periode van je hypotheek binnen 3 jaar af en wil jij nu nog profiteren van de lage hypotheekrentes? Of wil je gewoon weten je mogelijkheden zijn? Consumind Finance regelt voor jou een oriënterend hypotheek gesprek met een onafhankelijke hypotheekadviseur bij jou in de buurt.

Meer interessante pagina's: Alles over de startershypotheek - Een tweede hypotheek - De goedkoopste hypotheek vinden - Kosten van hypotheekadvies

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage