Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Beleggingshypotheek


Beleggen via levensverzekering of beleggingsverzekering

Beleggen kan via een levensverzekering of via een beleggingsrekening. Bij een belegging via een levensverzekering wordt de maandelijkse premie belegd in een levensverzekering. De opbrengst aan het eind van de looptijd is afhankelijk van de netto beleggingsresultaten. U kunt bij de levensverzekering ook een overlijdensdekking afspreken. Als u belegt via een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW), dan bouwt u een vermogen op waarover u geen vermogensrendementsheffing hoeft te betalen.

Beleggen via beleggingsrekening niet belastingvrij

Belegt u via de beleggingsrekening, dan is dit niet belastingvrij. U betaalt wel ieder jaar belasting over het belegde geld, als dit samen met de rest van uw vermogen boven de waardevrijstelling in box drie uitkomt. U bent vrij om te kiezen of u iedere maand een vast bedrag inlegt op de beleggingsrekening, of dat u eenmalig inlegt. Wat er vervolgens uit de belegging komt, is niet te voorspellen. Er wordt apart een overlijdensrisicoverzekering afgesloten.

Hypotheekrenteaftrek bij beleggingshypotheek

De beleggingshypotheek is alleen interessant voor mensen die de hypotheek voor 1 januari 2013 hebben afgesloten. Alleen dan mag de bestaande hypotheek worden omgezet of overgesloten zonder dat de hypotheekrenteaftrek verloren gaat. Kiest u nu voor de beleggingshypotheek, dan kunt u dus geen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek.

Niet aflossen bij een beleggingshypotheek

Tijdens de looptijd van de beleggingshypotheek lost u niet direct af: u belegt, zodat u aan het einde van de looptijd met het opgebouwde kapitaal de hypotheek kan aflossen. Dit is een onzekere vorm van lenen; of u aan het einde van de looptijd kunt aflossen, is afhankelijk van het beleggingsresultaat. Over de lening betaalt u iedere maand rente.

Voordelen van een beleggingshypotheek - levensverzekering:

 • Heeft u de hypotheek voor 1 januari 2013 afgesloten? Dan kunt u gebruik maken van  hypotheekrenteaftrek. Voor hypotheken die na 1 januari 2013 zijn afgesloten, geldt dit niet.
 • Als u een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) heeft als levensverzekering, dan bouwt u vermogen op in box één en is het (onder voorwaarden) belastingvrij vermogen. Een KEW is alleen mogelijk als u deze voor 1 april 2013 heeft afgesloten bij uw hypotheek en voor 1 januari 2013 heeft aangevraagd.
 • Als de beurs goed gaat, kunt u een hoog rendement behalen.

Nadelen van een beleggingshypotheek - levensverzekering:

 • Sluit u nu deze hypotheek af of wilt u uw huidige hypotheek verhogen, dan kunt u geen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Voor de hypotheekrenteaftrek kunt u bij nieuwe hypotheken alleen gebruik maken van een lineaire- of annuïteitenhypotheek.
 • Het beleggingsrendement is variabel en onzeker. U weet van tevoren niet of u aan het einde van de looptijd genoeg vermogen hebt opgebouwd om de hypotheek af te lossen.
 • Als u een KEW (Kapitaalverzekering Eigen Woning) heeft, dan bent u gebonden aan fiscale regels waardoor u minder flexibel bent.

Voordelen van een beleggingshypotheek - beleggingsrekening:

 • Heeft u de hypotheek voor 1 januari 2013 afgesloten? Dan kunt u gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Voor hypotheken die na 1 januari 2013 zijn afgesloten geldt dit niet.
 • U kunt zelf kiezen of u eenmalig een bedrag stort op een beleggingsrekening of dat u gedurende de looptijd steeds een bedrag stort.
 • U bent flexibeler, omdat u zich niet hoeft te houden aan fiscale regels.
 • Als de beleggingen goed gaan, dan profiteert u daar van.

Nadeel van een beleggingshypotheek - beleggingsrekening:

 • Sluit u nu deze hypotheek af of wilt u uw huidige hypotheek verhogen, dan kunt u geen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Voor de hypotheekrenteaftrek kunt u bij nieuwe hypotheken alleen gebruik maken van een lineaire- of annuïteitenhypotheek.
 • Beleggen is niet belastingvrij, u betaalt ieder jaar belasting over het belegde geld.
 • Uw inleg wordt belegd, waardoor het risico bestaat dat het aan de einde van de looptijd te weinig heeft opgebracht om de hypotheek af te lossen.

Meer interessante pagina's: Aflossingsvrije hypotheek - Spaarhypotheek - Actuele hypotheekrente

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage