Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Meer moeite met betalen van de maandelijkse vaste lasten


94 procent van de Nederlanders heeft meer moeite met het betalen van de maandelijkse vaste lasten dan vorig jaar. Dit komt volgens 83 procent door toegenomen vaste lasten. Voor 13 procent is een lager inkomen de oorzaak.


Een Nederlander besteedt gemiddeld de helft van zijn inkomen aan vaste lasten. Dit blijkt uit een representatief landelijk onderzoek door veldwerkorganisatie Panel Inzicht onder 1.000 respondenten. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Pricewise.

Vaste lasten lopen op

Uit het onderzoek blijkt dat de maandelijkse vaste lasten flink kunnen oplopen. Voor een op de vijf respondenten geldt dat die lasten hoger zijn dan 1500 euro per maand. Ongeveer een derde betaalt tussen de 1000 en 1500 euro per maand, 36 procent betaalt tussen 500 en 1000 euro en 8 procent betaalt minder dan 500 euro. 6 procent weet niet hoeveel er aan vaste lasten wordt betaald.
De kosten zijn op bepaalde vlakken ook echt gestegen. Zo betalen consumenten dit jaar tot wel 42 euro meer voor internet en tv. Ook steeg de energiebelasting dit jaar fors in vergelijking met 2018 en voor de zorgpremie moest de consument gemiddeld meer dan 6 euro per maand meer betalen.

Woonlasten 

Woonlasten vormen de hoogste kosten. Voor huur en hypotheek wordt gemiddeld het hoogste bedrag opgehoest. Daarnaast zijn onderwijs en kinderopvang de grootste kostenposten per maand. Gevolgd door verzekeringen. Andere hoge vaste lasten zijn schulden en energie. Lage vaste lasten zijn water en mobiele telefoon.

Vergelijken

De verwachting voor volgend jaar is dat de stijging van de vaste lasten doorzet. Wellicht is het wijsheid verzekeringen, abonnementen met elkaar te vergelijken. In veel gevallen loont een overstap. Via onderstaande knop kun je geheel vrijblijvend kijken of er valt te besparen op je vaste lasten.

Bron: Pricewise