Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hypotheek oversluiten via adviseur

Misschien wilt u de hypotheek oversluiten omdat u lagere maandlasten wilt, omdat uw rentevast periode afloopt of omdat u van plan bent om te gaan verbouwen. Wat de reden ook is, ga eerst in gesprek met een hypotheekadviseur! De adviseur bekijken samen met u of het verstandig is om de hypotheek over te sluiten. Het is namelijk niet altijd een goede keuze en in sommige gevallen kan het u zelfs een boete opleveren.Vraag hier een oriënterend hypotheekgesprek aan met een hypotheekadviseur, zodat u een weloverwogen keus kunt maken.

Aflopen van de rentevast periode

Als uw rentevast periode afloopt, dan moet uw hypotheekverstrekker u drie maanden van te voren een nieuw renteaanbod doen. Vindt u ergens anders een beter aanbod, dan kunt u ervoor kiezen om naar een andere aanbieder over te stappen. Uw hypotheekverstrekker mag dan geen boete geven, maar u kunt wel geconfronteerd worden met andere kosten. Bij sommige hypotheekverstrekkers kunt u de rente van de nog lopende rentevast periode middelen: de rente die u heeft vastgezet wordt dan gemiddeld met de rente die op dat moment geldt. Dat kan u voordeel opleveren op het moment dat de rente lager is dan de rente die u heeft vastgezet. U kunt dit met uw hypotheekverstrekker afspreken en u betaalt dan alleen administratiekosten.

Zelfde hypotheekvorm bij andere hypotheekverstrekker

Wilt u dezelfde hypotheekvorm behouden, maar wel overstappen naar een andere hypotheekverstrekker? Dat kan en u kunt dan nog steeds gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Als u destijds heeft gekozen voor een aflossingsvrije hypotheek, dan kunt u deze dus overzetten naar een andere hypotheekverstrekker, zonder dat uw hypotheekrenteaftrek komt te vervallen. Wel geldt dat de aflossingsvrije hypotheek niet méér mag zijn dan vijftig procent van de marktwaarde van de woning. Is het wel hoger, dan moet u voor dat deel van de hypotheek kiezen voor een hypotheek waarbij u aflost. Uiteraard beoordeelt de nieuwe hypotheekverstrekker of ze u wel de hypotheek kunnen aanbieden. Mocht het zijn dat uw woning minder waard is dan de hypotheek, dan kunnen ze u afwijzen. Over het algemeen is het niet zinvol om van hypotheekverstrekker te wisselen als u een (bank)spaarhypotheek hebt. Uw bruto maandlasten blijven dan namelijk gelijk, wat geen voordeel voor u oplevert.  

Let op: Als u wisselt van hypotheekverstrekker, dan zijn hier meestal wel kosten aan verbonden en niet zelden een boete. Laat u daarom van tevoren goed informeren.

Hypotheekvorm wijzigen

Voor het omzetten van uw hypotheekvorm gelden verschillende regels. Wilt u uw hypotheek omzetten en gebruik blijven maken van de hypotheekrenteaftrek? Dan kunt u alleen kiezen voor een vorm waarbij u aflost: een lineaire- of annuïteitenhypotheek. Omdat uw situatie hierdoor verandert, is het verstandig om eerst advies in te winnen bij een hypotheekadviseur; die kan u alle voor- en nadelen uitleggen en bekijken of het voor u verstandig is om over te stappen op een andere hypotheekvorm.

Boete vanwege oversluiten hypotheek

Sluit u de hypotheek over tijdens de rentevast periode? Dan kan uw hypotheekverstrekker u een boete geven. Soms kan dat uit: dan zijn de nieuwe maandlasten zoveel lager, dat het boetebedrag snel is terugverdiend. Om de hoogte van de boete te bepalen, kijkt de hypotheekverstrekker naar de rente die op dat moment geldt en hoelang de looptijd van uw hypotheek nog is. Daarnaast worden in het boetebedrag de kosten voor advies, taxatiekosten, hypotheekaktekosten en de eventuele kosten voor Nationale Hypotheek Garantie verwerkt. Het kan zijn dat u hiervoor extra geld moet lenen. Over het extra geleende deel kunt u geen rente aftrekken. Leent u er niet extra voor, dan zijn deze kosten wel aftrekbaar.

Meer interessante pagina's: Kosten hypotheek oversluiten - Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? - Actuele hypotheekrente

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

 

 

Afbeelding: hypotheek oversluiten van LDprod/ Shutterstock.com