Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Waarom lage hypotheekrente niet per se voordelig is

Lage hypotheekrente

Ondanks een minimale afvlakking van de hypotheekmarkt in het afgelopen kwartaal, blijft de hypotheekrente enorm laag. Een lage hypotheekrente is fijn voor iedereen die zijn hypotheek kan oversluiten, maar kan voor starters een enorm financieel risico met zich meebrengen.

Door de sterke prijsstijgingen van afgelopen periode is de betaalbaarheid van een gemiddelde koopwoning vooral voor starters erg onder druk gezet. De lage rente zorgt niet voor een daling van de financieringslasten, deze zijn zelfs toegenomen. De hoge huizenprijs is het gevolg van een aanhoudende lage rente. Zo is de gemiddelde prijs van een woning op dit moment meer dan 4 ton.

Een van de redenen dat de hypotheekrente zo laag is, is omdat de Europese Centrale Bank de rente laag houdt. Voor geldverstrekkers is het op dit moment interessanter om kapitaal te investeren in vastgoed dan een hogere hypotheekrente te innen. Op deze manier behouden ze hun positie in de markt.

Met een lage hypotheekrente kunnen mensen meer geld lenen en dat heeft weer invloed op de hoogte van de huizenprijzen. De afvlakking van de hypotheekmarkt is dan ook het gevolg van starters die minder risico durven te nemen met hoge leningen voor hoge huizenprijzen. Ook voor huisbezitters is dit een probleem, waardoor er nog minder betaalbare huizen beschikbaar komen.