Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Verhuizen nu niet alleen voor starters lastig

Huizenprijzen stijgen

De huizenprijzen blijven stijgen en zorgen voor een bijna onmogelijke situatie voor starters. De gemiddelde hypotheek bedraagt op dit moment 360.000 euro. Nog nooit is dit zo hoog geweest.

Niet alleen starters worden in een lastige situatie gedrongen, ook doorstromers zijn minder snel geneigd om te gaan verhuizen. Dit zorgt ervoor dat er dus nog minder betaalbare huizen beschikbaar komen voor starters en de vraag-aanbod verhouding verder uiteen loopt. Uiteindelijk resulteert dit dus in nog hogere huizenprijzen.

Ongeveer 20 procent van de huiseigenaren verhuizen het liefst binnen twee jaar, maar door de huidige huizenmarkt zijn ze terughoudender. Huiseigenaren investeren nu tijd liever in verbouwingen of zonnepanelen.

Makelaarsvereniging NVM constateerde uit de laatste kwartaalcijfers dat op 4 van de 5 huizen flink wordt overgeboden. Ook wordt verwacht dat de huizenprijzen niet zullen stagneren. Het aankomende jaar wordt er in ieder geval nog een stijging verwacht.

De hypotheekrente heeft ook veel invloed op de huizenprijzen. Nu deze ontzettend laag zijn, kunnen mensen veel geld lenen. Hoe meer mensen kunnen lenen, hoe hoger de prijzen van de huizen worden. Als je een hypotheek afsluit zorg er dan altijd voor dat je advies krijgt van een onafhankelijke adviseur.