Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Voor het eerst in vijf jaar minder hypotheken

In het eerste kwartaal van 2018 hebben banken en andere financiële dienstverleners minder hypotheken verstrekt dan een jaar eerder. In het nieuwe rapport over de hypotheekmarkt, van consultant IG&H Consulting, schrijft de consultant dat het voor het eerst in vijf jaar tijd is dat er een daling in het aantal afgesloten hypotheken te zien is.

80.000 hypotheekovereenkomsten werden in de eerste drie maanden van dit jaar ondertekend. Dezelfde periode vorig jaar lag dit aantal 3 procent hoger.

Moeite voor starters

Het verschil komt onder meer door een sterke afname van leningen voor starters. Het aantal kredieten voor die groep liep met 11 procent terug. Dat laat volgens IG&H zien dat starters het moeilijk hebben op de woningmarkt. Een ander verschil zit in het marktaandeel van starters. Vier jaar geleden vormde deze groep nog de grootste groep hypotheekafnemers. Tegenwoordig behoren ze tot nog geen kwart van de markt. 'De positie van starters lijkt steeds verder te verslechteren. Waar in 2014 het aantal starters nog groter was dan het aantal doorstromers, zien we nu dat doorstromers ruim de helft van de markt vertegenwoordigen en starters nog iets minder dan een kwart', aldus Joppe Smit, Senior Manager Banking bij IG&H.

Hogere opbrengsten

Het aantal hypotheken daalt, maar de opbrengsten nemen toe. De hypotheekomzet is met ruim 3 procent gegroeid. Dat is vooral het gevolg van een hogere hypotheeksom. Het gemiddelde geleende bedrag steeg met 7 procent, in vergelijking met het eerste kwartaal van 2017, tot meer dan 300.000 euro. Dat is het hoogste niveau ooit. 'De stijging van de hypotheeksom is hiermee de stuwende kracht achter de groeiende hypotheekomzet in het eerste kwartaal', zegt Smit. De totale hypotheekomzet in het eerste kwartaal van 2018 bedraagt ruim 24 miljard euro.

Wil jij onafhankelijk hypotheek advies van een adviseur bij jou in de buurt? We helpen je graag!