Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Verwachting: Huizenprijs stijgt volgend jaar onverminderd door

Woningprijs blijft stijgen

Je kunt wel zeggen dat we in een woningcrisis zitten. Voor het eerst sinds de jaren tachtig is er weer een woonprotest geweest over de toenemende huizenprijzen en het geringe aanbod. Voor veel mensen in Nederland, voornamelijk starters en mensen met een lager inkomen, is het praktisch onmogelijk om aan een betaalbare woning te komen.

Er is voorlopig nog geen daling van de huizenprijzen verwacht volgens Rabobank. De bank stelt dat ze aankomend jaar nog eens een stijging van 11,5 procent verwachten. Als dit werkelijkheid wordt, is een huis straks gemiddeld 90.000 euro duurder dan twee jaar geleden.

Door de lage hypotheekrente, starterslening, het afschaffen van de overdrachtsbelasting en de hypotheekrente aftrek, denken we het wonen betaalbaarder te maken, maar het tegenovergestelde gebeurt. De economie herstelt snel na de lockdown en de huizenprijzen zijn afgelopen maanden harder gestegen dan werd verwacht. Allemaal factoren die ervoor zorgen dat volgend jaar een verdere stijging wordt verwacht.

Volgens de organisator van het woonprotest is de maat daarom vol en moeten er nu stappen worden gezet om betaalbaar wonen weer mogelijk te maken. Mocht er niet snel een verandering komen in het beleid, dan zitten starters straks opgescheept met 300 euro extra hypotheekkosten voor de aankomende 30 jaar.