Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Strengere regels voor leningen


Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) wil strengere regels bij alle soorten leningen, ook kleine kredieten. De organisatie denkt dat daarmee bij het afsluiten van een lening sneller duidelijk wordt of mensen de lening kunnen betalen.


Bij het afsluiten van een persoonlijke lening vindt momenteel een controle plaats om te checken of iemand de maandlasten behorend bij de lening wel kan betalen. Passen de lasten wel bij het inkomen, de gezinssamenstelling en overige betalingsverplichtingen? Die controle, de acceptatieprocedure genoemd, zou volgens Nibud ook bij de andere (en kleinere) leningen toegepast moeten worden.

Invloed keuze-omgeving
Het Nibud heeft onderzoek gedaan naar onder meer de acceptatieprocedure en de invloed van de omgeving waarin leningen worden aangeboden. Verder werden de keuzes en ervaringen van consumenten die een lening hebben afgesloten, onder de loep genomen. Uit het onderzoek blijkt dat de opzet van de website van de kredietverstrekker van invloed is op de lening die iemand kiest. Dat er nu ook gekeken is naar de invloed van de keuze-omgeving, zoals een website, komt voor het eerst voor.

Beter letten op looptijd
Bij een persoonlijke lening (die heeft 5 procent van de Nederlanders) staat de looptijd vast (meestal 8 jaar met een aflossing per maand van 300 euro). Bijna niemand vindt het afbetalen een probleem. 3 procent zegt dat ze de lening niet had moeten afsluiten. Het Nibud ziet graag dat kredietverstrekkers consumenten helpen beter op de looptijd van een lening te letten. Bijvoorbeeld door het totaalbedrag van de lening duidelijker op de website te laten zien. Momenteel letten consumenten vooral op de hoogte van de rente en het maandbedrag. Vanaf 1 mei 2019 zullen voor doorlopende kredieten ook strengere regels worden gehanteerd. Bijvoorbeeld wordt de draagkracht van een lening vaker beoordeeld en is de looptijd van een krediet beperkt(er).