Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Checklist lening afsluiten

1. Maak een begroting

Om te bekijken of je de lening en de rente kunt terugbetalen, kun je het beste eerst berekenen hoeveel je per maand te besteden hebt. Maak daarom een overzicht met jouw maandelijkse inkomsten en uitgaven. Zo krijg je inzichtelijk hoeveel geld je per maand nog te besteden hebt en of je de rente en aflossing kunt betalen. Als je te weinig overhoudt, dan weet je dat je beter geen lening kunt afsluiten.  

2. Persoonlijk advies

Laat je persoonlijk adviseren over een lening, een professional weet waar de haken en ogen zitten. 

3. Neem de tijd

Beslis niet in een dag, maar slaap er een nachtje over, zodat je een weloverwogen besluit kunt nemen. Je zit immers voor een langere periode aan zo'n lening vast. Mocht je de lening al hebben afgesloten en toch spijt krijgen, dan kun je het contract altijd nog binnen veertien dagen laten ontbinden.

4. Vergunning

Als je een lening wilt afsluiten, controleer dan eerst of de aanbieder wel een vergunning heeft bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) of bij De Nederlandsche Bank (DNB). Zonder deze vergunning is het illegaal om een lening te verstrekken.

5. Verbod bemiddelingskosten 

De kosten voor de adviseur, de zogenaamde adviseurskosten, mogen nooit bij jou in rekening worden gebracht. De adviseur wordt namelijk al voor de bemiddeling betaald door de bank. Advieskosten voor verzekeringen mogen wel in rekening worden gebracht. Vraag daarom van te voren naar de kosten en geef aan of je wel of geen advies over verzekeringen wilt. Zo voorkomt je dat je verzekeringsadvies krijgt terwijl je dit wellicht niet wilt.

LET OP: Advies voor leningen hoeft niet bij je thuis
Op jouw verzoek kan een adviseur bij je thuis langs komen voor advies. De adviseur kan hier kosten voor berekenen. Je kunt het advies echter ook telefonisch, per post of op het kantoor van de adviseur krijgen. Een adviseur mag alleen bij je thuis langskomen als je dat zelf hebt gevraagd.

Heb je al een lopende lening? Dan kunnen wij voor je bekijken of dezelfde lening voor een lagere rente aangeboden kan worden. Vul hier jouw gegevens in om de rente te laten verlagen of bel naar 030-7009 728.

Ga terug naar de lenen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: checklist lening afsluiten van Lumpang Moonmuang/ Shutterstock.com