Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Recordaantal hypotheekaanvragen in 2020

Hypotheken

Het aantal hypotheekaanvragen steeg in 2020 met bijna een kwart ten opzichte van 2019. Dit is een nieuw record. In totaal deden maar liefst 535.375 mensen een aanvraag om hun hypotheek af te sluiten of over te sluiten.

Toename hypotheekaanvragen

Tijdens de coronacrisis dachten veel experts dat de hypotheekmarkt zou inzakken. Het tegenovergestelde gebeurde: de hypotheekaanvragen stroomden binnen. Van de ruim 500.000 aanvragen in 2020, waren er 303.789 voor nieuwe hypotheken. Dit is een toename van meer dan 10 procent. Bovendien was het aantal aanvragen voor oversluitingen en dubbele hypotheken (in totaal 231.586) bijna de helft meer dan het jaar daarvoor.

Tegelijkertijd steeg de gemiddelde woningwaarde in 2020 enorm, waardoor het voor starters en doorstromers met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) steeds lastiger werd om een woning te kopen.

Lage rentes

Dat er in 2020 zoveel oversluiters waren heeft deels te maken met de lage hypotheekrente. Deze rentes zijn in het afgelopen jaar gedaald naar een historisch laag renterecord. Iemand die op 1 januari 2021 een hypotheek afsloot voor 20 jaar vast met NHG, deed dit tegen een rente van 1,23 procent. Dit maakte het voor veel mensen financieel gunstig om hun hypotheek over te sluiten.

Krapte houdt aan

Mede doordat de krapte op de woningmarkt in 2020 verder toenam, steeg de gemiddelde woningwaarde met 9,4 procent naar 386.000 euro. Als gevolg hiervan nam ook het gemiddelde hypotheekbedrag toe: dit steeg met 7,9 procent naar 312.100 euro. De groei van de woningmarkt is vooral afkomstig van mensen uit het hogere segment van de markt. Veel aanvragen (67.428) kwamen van huizenbezitters die een nieuwe woning kochten met een hogere marktwaarde dan hun huidige woning. Het is voor starters en doorstromers nu bijna onmogelijk geworden om nog een woning te bemachtigen.

De verwachtingen zijn dat de gemiddelde starter op de woningmarkt dit jaar iets goedkoper uit is. De woningprijzen dalen iets en ook de hogere overdrachtsbelasting voor beleggers heeft de nodige gevolgen.