Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Recordaantal hypotheekaanvragen


In het tweede kwartaal van 2020 lag het aantal hypotheekaanvragen 40% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Veel mensen sluiten hun hypotheek over of vragen een tweede hypotheek aan. Wat zijn de hypotheektrends van dit moment?

Lage hypotheekrente

Het aantal hypotheekaanvragen stijgt nog steeds. Hypotheken Data Netwerk (HDN) registreert de aanvragen van ongeveer 80% van de hypothekenmarkt en geeft aan dat er -ondanks de coronacrisis- een recordaantal hypotheekaanvragen is. Dit komt vooral doordat mensen een tweede hypotheek afsluiten en de hypotheekrente nu extreem laag is. Voor veel mensen is het financieel gunstig om hun hypotheek over te sluiten. Niet voor niets is het aantal oversluiters verdubbeld vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Minder vertrouwen in huizenmarkt

Het vertrouwen in de huizenmarkt neemt af. De grootste oorzaak hiervoor is dat mensen de huizenprijzen zien stijgen. De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht dat de prijzen het komende halfjaar weer zullen dalen, maar de gemiddelde consument heeft daar minder vertrouwen in. De coronacrisis speelt een grote rol in de afname van het vertrouwen, omdat de crisis economische onzekerheid met zich meebrengt. Inkomens staan onder druk waardoor het voor veel mensen niet de beste tijd is om grote financiële besluiten te nemen.

Koopwoningen blijven interessant

Opvallend is dat het aantal hypotheekaanvragen voor koopwoningen toeneemt, alhoewel de stijging nu minder hoog is dan begin 2020. Vooral mensen die al over een huis beschikken kopen een nieuwe, duurdere woning. Doordat er sprake is van overwaarde op hun eigen huis, kunnen zij meer eigen geld meenemen bij het kopen van een nieuwe woning. Verder zorgt de verhoging van de huizenprijzen (bijna 8% ten opzichte van met vorig jaar) voor een hoger gemiddeld hypotheekbedrag. Gemiddeld werd er €310.000 geleend bij een woningwaarde van €378.000.

Ben je benieuwd of het voor jou gunstig is om je hypotheek over te sluiten? Bekijk dan onze hypotheekvergelijker.