Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Krediethypotheek

 

 

 


Gebruik overwaarde bij krediethypotheek

Bij de krediethypotheek maakt u gebruik van de overwaarde van uw woning en is uw woning onderpand voor een doorlopend krediet. Hiervan financiert u bijvoorbeeld de verbouwingen aan de woning of iets anders dat u wilt aanschaffen. Binnen het kredietlimiet kunt u zo vaak als u wilt geld opnemen, totdat de afgesproken limiet is bereikt. Dit limiet wordt bepaald aan de hand van uw inkomen en de waarde van uw woning. Uiteraard betaalt u maandelijks rente over het opgenomen krediet. Deze rente is variabel en aan de geldmarktrente aangepast.

Aflossen bij krediethypotheek

U kunt ervoor kiezen om gedurende de looptijd het opgenomen bedrag af te lossen, of pas aan het eind van de looptijd. U bent hier zelf verantwoordelijk voor. Als u te weinig vermogen opbouwt gedurende de looptijd, dan loopt u het risico uw huis te moeten verkopen om de hypotheek op de afgesproken datum te kunnen aflossen. Over het algemeen wordt de krediethypotheek niet ingezet om de woning aan te schaffen, maar wel om bijvoorbeeld te verbouwen. Om beide hypotheken te kunnen betalen (de krediethypotheek en de hypotheek voor de aanschaf van uw woning) is het verstandig om een kredietlimiet te kiezen die niet boven de overwaarde van de woning uitkomt. Bij de verkoop van uw woning loopt u dan minder risico dat u te maken krijgt met schulden. Tegenwoordig wordt de krediethypotheek minder aangeboden door geldverstrekkers.

Voor 1 januari 2013, toen de regels omtrent renteaftrek nog ruimer waren, was het gunstig om via de krediethypotheek extra geld op te nemen voor een verbouwing. Dan was namelijk de rente over het geleende bedrag aftrekbaar. Als u na 1 januari 2013 de eigenwoningschuld door middel van de krediethypotheek heeft verhoogd, geldt de hypotheekrenteaftrek niet meer. Het opgenomen bedrag mag in de belastingaangifte wel afgetrokken worden van het eigen vermogen in box drie.

Voordelen van de krediethypotheek:

 • Heeft u deze hypotheek voor 1 januari 2013 afgesloten? Dan kunt u gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Voor hypotheken die na 1 januari 2013 zijn of worden gesloten, geldt deze regeling niet.
 • Als u een krediet nodig hebt, geeft dit u een grote vrijheid.
 • Het opgenomen bedrag mag in de belastingaangifte worden afgetrokken van het eigen vermogen in box drie.
 • U betaalt alleen rente over het opgenomen deel van de hypotheek.
 • U bepaalt zelf wanneer u het opgenomen bedrag aflost.
 • U betaalt een lagere rente dan bij consumptieve kredietvormen.

Nadelen van de krediethypotheek:

 • Sluit u nu deze hypotheek af of wilt u uw huidige hypotheek verhogen, dan kunt u geen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Voor de hypotheekrenteaftrek kunt u bij nieuwe hypotheken alleen gebruik maken van een lineaire- of annuïteitenhypotheek.
 • Er is geen sprake van vermogensopbouw. U bent zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van vermogen om de hypotheek aan het einde van de looptijd af te lossen. Kunt u het niet aflossen, dan kan dit betekenen dat u uw huis moet verkopen.
 • Bij opname van een bedrag neemt de schuld toe en het rentebedrag ook.
 • Er kan geen gebruik worden gemaakt van renteaftrek. 
 • De rente is variabel en kan niet worden vastgezet voor een langere periode.

Meer interessante pagina's: Spaarhypotheek - Aflossingsvrije hypotheek - Startershypotheek

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage