Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Wat is een krediethypotheek?

Tabel krediethypotheek

Gebruik overwaarde bij krediethypotheek

Bij de krediethypotheek maak je gebruik van de overwaarde van de woning en is je woning onderpand voor een doorlopend krediet. Hiervan financier je bijvoorbeeld de verbouwingen aan de woning of iets anders dat je wilt aanschaffen. Binnen het kredietlimiet kun je zo vaak als je wilt geld opnemen, totdat de afgesproken limiet is bereikt. Dit limiet wordt bepaald aan de hand van je inkomen en de waarde van de woning. Uiteraard betaal je maandelijks rente over het opgenomen krediet. Deze rente is variabel en aan de geldmarktrente aangepast.

Aflossen bij krediethypotheek

Je kunt ervoor kiezen om gedurende de looptijd het opgenomen bedrag af te lossen, of pas aan het eind van de looptijd. Je bent hier zelf verantwoordelijk voor. Als je te weinig vermogen opbouwt gedurende de looptijd, dan loop je het risico je huis te moeten verkopen om de hypotheek op de afgesproken datum te kunnen aflossen. Over het algemeen wordt de krediethypotheek niet ingezet om de woning aan te schaffen, maar wel om bijvoorbeeld te verbouwen. Om beide hypotheken te kunnen betalen (de krediethypotheek en de hypotheek voor de aanschaf van je woning) is het verstandig om een kredietlimiet te kiezen die niet boven de overwaarde van de woning uitkomt. Bij de verkoop van je woning loop je dan minder risico dat je te maken krijgt met schulden. Tegenwoordig wordt de krediethypotheek minder aangeboden door geldverstrekkers.

Voor 1 januari 2013, toen de regels omtrent renteaftrek nog ruimer waren, was het gunstig om via de krediethypotheek extra geld op te nemen voor een verbouwing. Dan was namelijk de rente over het geleende bedrag aftrekbaar. Als je na 1 januari 2013 de eigenwoningschuld door middel van de krediethypotheek hebt verhoogd, geldt de hypotheekrenteaftrek niet meer. Het opgenomen bedrag mag in de belastingaangifte wel afgetrokken worden van het eigen vermogen in box drie.

Voordelen van de krediethypotheek:

  • Heb je deze hypotheek voor 1 januari 2013 afgesloten? Dan kun je gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Voor hypotheken die na 1 januari 2013 zijn of worden gesloten, geldt deze regeling niet.
  • Als je een krediet nodig hebt, geeft dit je een grote vrijheid.
  • Het opgenomen bedrag mag in de belastingaangifte worden afgetrokken van het eigen vermogen in box drie.
  • Je betaalt alleen rente over het opgenomen deel van de hypotheek.
  • Je bepaalt zelf wanneer je het opgenomen bedrag aflost.
  • Je betaalt een lagere rente dan bij consumptieve kredietvormen.

Nadelen van de krediethypotheek:

  • Sluit je nu deze hypotheek af of wil je jouw huidige hypotheek verhogen, dan kun je geen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Voor de hypotheekrenteaftrek kun je bij nieuwe hypotheken alleen gebruik maken van een lineaire- of annuïteitenhypotheek.
  • Er is geen sprake van vermogensopbouw. Je bent zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van vermogen om de hypotheek aan het einde van de looptijd af te lossen. Kun je het niet aflossen, dan kan dit betekenen dat je jouw huis moet verkopen.
  • Bij opname van een bedrag neemt de schuld toe en het rentebedrag ook.
  • Er kan geen gebruik worden gemaakt van renteaftrek. 
  • De rente is variabel en kan niet worden vastgezet voor een langere periode.

Oriënterend hypotheekgesprek aanvragen

Meer interessante pagina's: Spaarhypotheek - Aflossingsvrije hypotheek - Startershypotheek

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage