Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hybride hypotheek
 

 


Sparen en beleggen bij een hybride hypotheek

De hybride hypotheek bestaat uit twee vormen: beleggen en sparen. De maandlasten bestaan hierbij uit het geleende hypotheekbedrag en een premie. De premie bestaat uit twee delen: de premie voor uw overlijdensrisicodekking en een spaar/belegpremie. Komt u te overlijden voor het einde van de looptijd, dan keert de verzekering een bedrag uit waarmee de hypotheek kan worden betaald. Nabestaanden kunnen dan in de woning blijven wonen.

Niet aflossen bij hybride hypotheek

Bij de spaar/belegpremie mag u zelf bepalen of u de premie belegt of dat u spaart. Loopt de hypotheek af, dan betaalt u met de uitkering van de spaar/beleggingspremie het hypotheekbedrag af. Tijdens de looptijd lost u dus niet af, waardoor u profiteert van de hypotheekrenteaftrek (geldig bij hybride hypotheken die voor 1 januari 2013 zijn afgesloten).

Hypotheekrenteaftrek bij hybride hypotheek

De hybride hypotheek is alleen interessant voor mensen die deze hypotheek al voor 1 januari 2013 hebben afgesloten. Alleen dan mag de bestaande hypotheek worden omgezet of overgesloten zonder dat de hypotheekrenteaftrek verloren gaat. Kiest u nu voor de hybride hypotheek, dan kunt u dus geen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek.

Voordelen van de hybride hypotheek:

  • Heeft u de hypotheek voor 1 januari 2013 afgesloten? Dan kunt u gebruik maken van hypotheekrenteaftrek. Omdat u gedurende de looptijd niet aflost en dus een hoog rentebedrag heeft, profiteert u van de hypotheekrenteaftrek. Voor hypotheken die na 1 januari 2013 zijn afgesloten geldt dit niet.
  • Het is een flexibele vorm: wilt u sparen dan kunt u sparen, wilt u beleggen dan kan dat ook. Als u ziet dat het beleggen niet veel oplevert, kunt u tussentijds kiezen om te gaan sparen.

Nadelen van de hybride hypotheek:

  • Sluit u nu deze hypotheek af, dan kunt u geen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. U kunt alleen gebruik maken van hypotheekrenteaftrek als u kiest voor een lineaire- of annuïteitenhypotheek.
  • Sparen en/ of beleggen gebeurt bij dezelfde bank. Het is vrij duur om over te stappen naar een andere geldverstrekker.
  • Vallen de beleggingsresultaten tegen, dan kan het zijn dat er te weinig vermogen is opgebouwd om de hypotheek aan het einde van de looptijd af te lossen, waardoor er een restschuld ontstaat.
  • Ook bij sparen loopt u het risico dat u het benodigde eindvermogen niet haalt.
  • Er kunnen kosten in rekening worden gebracht als u besluit om te wisselen van sparen naar beleggen en vice versa.

Meer interessante pagina's: Aflossingsvrije hypotheek - Spaarhypotheek - Startershypotheek

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage