Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Wat is een hybride hypotheek?

Tabel hybride hypotheek

De hybride hypotheek bestaat uit twee vormen: beleggen en sparen. De maandlasten bestaan hierbij uit het geleende hypotheekbedrag en een premie. De premie bestaat uit twee delen: de premie voor je overlijdensrisicodekking en een spaar/belegpremie. Kom je te overlijden voor het einde van de looptijd, dan keert de verzekering een bedrag uit waarmee de hypotheek kan worden betaald. Nabestaanden kunnen dan in de woning blijven wonen.

Niet aflossen bij hybride hypotheek

Bij de spaar/belegpremie mag je zelf bepalen of je de premie belegt of dat je spaart. Loopt de hypotheek af, dan betaal je met de uitkering van de spaar/beleggingspremie het hypotheekbedrag af. Tijdens de looptijd los je dus niet af, waardoor je profiteert van de hypotheekrenteaftrek (geldig bij hybride hypotheken die voor 1 januari 2013 zijn afgesloten).

Hypotheekrenteaftrek bij hybride hypotheek

De hybride hypotheek is alleen interessant voor mensen die deze hypotheek al voor 1 januari 2013 hebben afgesloten. Alleen dan mag de bestaande hypotheek worden omgezet of overgesloten zonder dat de hypotheekrenteaftrek verloren gaat. Kies je nu voor de hybride hypotheek, dan kun je dus geen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek.

Voordelen van de hybride hypotheek:

  • Heb je de hypotheek voor 1 januari 2013 afgesloten? Dan kun je gebruik maken van hypotheekrenteaftrek. Omdat je gedurende de looptijd niet aflost en dus een hoog rentebedrag hebt, profiteer je van de hypotheekrenteaftrek. Voor hypotheken die na 1 januari 2013 zijn afgesloten geldt dit niet.
  • Het is een flexibele vorm: wil je sparen dan kun je sparen, wil je beleggen dan kan dat ook. Als je ziet dat het beleggen niet veel oplevert, kun je tussentijds kiezen om te gaan sparen.

Nadelen van de hybride hypotheek:

  • Sluit je nu deze hypotheek af, dan kun je geen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Je kunt alleen gebruik maken van hypotheekrenteaftrek als je kiest voor een lineaire- of annuïteitenhypotheek.
  • Sparen en/ of beleggen gebeurt bij dezelfde bank. Het is vrij duur om over te stappen naar een andere geldverstrekker.
  • Vallen de beleggingsresultaten tegen, dan kan het zijn dat er te weinig vermogen is opgebouwd om de hypotheek aan het einde van de looptijd af te lossen, waardoor er een restschuld ontstaat.
  • Ook bij sparen loop je het risico dat je het benodigde eindvermogen niet haalt.
  • Er kunnen kosten in rekening worden gebracht als je besluit om te wisselen van sparen naar beleggen en vice versa.

Oriënterend hypotheekgesprek aanvragen

Meer interessante pagina's: Aflossingsvrije hypotheek - Spaarhypotheek - Startershypotheek

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage