Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Bankspaarhypotheek

Bij de bankspaarhypotheek is de hypotheeklening gecombineerd met een geblokkeerde rekening. Op deze rekening wordt maandelijks een bedrag ingelegd, door te beleggen of door te sparen. Hierdoor wordt er een vermogen opgebouwd, waarmee aan het eind van de looptijd de hypotheek kan worden afgelost. Aan het einde van de looptijd hoeft er geen vermogensrendementsheffing te worden betaald over het opgebouwde vermogen op de geblokkeerde rekening (mits u zich aan bepaalde regels heeft gehouden). Er zit niet automatisch een overlijdensrisicoverzekering aan deze hypotheek gekoppeld, dus deze moet u, indien gewenst, apart afsluiten.

De bankspaarhypotheek - beleggen (BEW)

Bij deze vorm van de bankspaarhypotheek wordt er op de geblokkeerde beleggingsrekening geld gestort, dat gedurende de looptijd wordt belegd. Vaak gaat dit om beleggingen in beleggingsfondsen, met verschillende risicogradaties. Bij deze vorm heeft u geen garanties dat het opgebouwde eindkapitaal voldoende is om de hypotheek af te lossen.

De bankspaarhypotheek - sparen (SEW)

Bij deze vorm wordt er gedurende de looptijd van de hypotheek geld gestort op een geblokkeerde spaarrekening. Hiermee wordt aan het einde van de looptijd de hypotheek afgelost en er is een gegarandeerd eindkapitaal, omdat er wordt gespaard. De spaarrente van de rekening is gekoppeld aan de hypotheekrente. Stijgt de hypotheekrente, dan stijgt de spaarrente ook en als gevolg daarvan kan de maandelijkse spaarpremie omlaag. Andersom kan ook: daalt de hypotheekrente dan daalt de spaarrente ook, waardoor de maandelijkse spaarpremie omhoog moet, zodat het eindkapitaal wel wordt gehaald.

Hypotheekrentaftrek bij bankspaarhypotheek

De bankspaarhypotheek is alleen interessant voor bestaande huizenbezitters, die de woning voor 1 januari 2013 hebben gekocht. Alleen dan mag de bestaande hypotheek worden omgezet of overgesloten zonder dat de hypotheekrenteaftrek verloren gaat. Kiest u nu voor de bankspaarhypotheek, dan kunt u dus geen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek.

Voordelen van de bankspaarhypotheek

  • Heeft u voor 2013 deze hypotheekvorm afgesloten, dan kunt u gebruik maken van hypotheekrenteaftrek. Omdat er niet wordt afgelost gedurende de looptijd, kan er dan maximaal gebruik worden gemaakt van de hypotheekrenteaftrek.
  • U bouwt een belastingvrij vermogen op.
  • Het eindkapitaal om de hypotheek af te betalen, is bij de spaarvariant gegarandeerd.
  • Met de SEW is de spaarrente gelijk aan de hypotheekrente, dus als er een hoge hypotheekrente is dan is de spaarrente ook hoog. Als u gebruik kunt maken van de hypotheekrenteaftrek, dan kan dit extra interessant zijn.

Nadelen van de bankspaarhypotheek:

  • Sluit u nu deze hypotheek af of wilt u uw huidige hypotheek verhogen, dan kunt u geen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. U kunt voor de hypotheekrenteaftrek alleen gebruik maken als u kiest voor een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek.
  • Er wordt niet standaard een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Als u deze wel wil, dan moet u deze apart afsluiten.
  • Met de SEW is de spaarrente gelijk aan de hypotheekrente. Is de hypotheekrente laag, dan is de spaarrente ook automatisch laag, waardoor de maandpremie omhoog moet om het gewenste eindkapitaal te behalen.
  • Met de BEW is er geen gegarandeerd eindkapitaal. 
  • U bent bij een spaarhypotheek vaak gebonden aan één instelling voor het lenen, beleggen of sparen.

Meer interessante pagina's: Spaarhypotheek - Startershypotheek - Aflossingsvrije hypotheek

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage