Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Veranderingen zorgverzekering 2024

Zorgverzekering 2024

Het jaar 2024 zorgt voor enkele belangrijke veranderingen in de zorgverzekeringen. Tijdensd Prinsjesdag zijn er een aantal aanpassingen zijn aangekondigd. Deze hebben invloed op jouw zorgverzekering. Laten we deze ontwikkelingen bekijken.

Veranderingen in 2024

In het komende jaar zijn er diverse wijzigingen die van invloed zullen zijn op de zorgverzekeringen:

  • De zorgpremie stijgt ongeveer met €12 per maand, hoofdzakelijk als gevolg van gestegen lonen in de zorgsector en toenemende zorgkosten.
  • De zorgtoeslag wordt lager, met een maximum van €127 per maand in plaats van het huidige €154 per maand.
  • Eigen bijdrage voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) stijgt.

Een positieve ontwikkeling is de verlenging van het recht op paramedische herstelzorg na corona tot 1 januari 2025. Daarnaast is er een overeenkomst gesloten tussen het Longfonds en de verzekeraars, wat betekent dat zorgverzekeraars slechts één keer per vier jaar wijzigingen mogen doorvoeren in medicijnen voor longpatiënten. Bovendien zullen verzekeraars vanaf 1 november 2023 moeten aangeven of hun verschillende zorgverzekeringen vergelijkbare dekkingen bieden, bekend als tweelingpolissen.

Toekomstplannen vanaf 2025

Vanaf 2025 zal het eigen risico op een andere manier worden berekend, waarbij je maximaal €150 per behandeling betaalt voor medisch-specialistische zorg, in plaats van het huidige eigen risico van €385 per ziekenhuisbehandeling. Ook zal kraamzorg worden geflexibiliseerd, afhankelijk van individuele behoeften, variërend van enkele dagen tot zes weken. Daarnaast zal er meer nadruk komen te liggen op preventieve zorg, inclusief fysiotherapie en oefentherapie voor valpreventie bij ouderen, preventie en behandeling van obesitas bij kinderen, en mogelijk een herinvoering van tandartsdekking in de basisverzekering. Het plan om fysiotherapie opnieuw te vergoeden vanuit de basisverzekering staat ook op de agenda, maar dit blijven nog toekomstplannen.

Stijgende premie in 2024

De stijgende lonen in de zorg en de toenemende zorgkosten zullen leiden tot een verwachte premiestijging van gemiddeld 7,5% in 2024. Deze stijging is gebaseerd op diverse factoren, waaronder een stijging van 6,5% in de kosten van de basiszorg, een 9,2% stijging in de langdurige zorgkosten, en mogelijk extra financiering voor zorginstellingen. Ondanks inzet van reserves door verzekeraars in voorgaande jaren, steeg de premie in één jaar met €127. Het eigen risico staat ter discussie, maar de verwachting is dat dit niet zal veranderen, en eventuele verlaging zou juist leiden tot een hogere premie.

Waarom vergelijken in 2024 belangrijk is

Het is van groot belang om in 2024 je zorgverzekering goed te vergelijken. Zorgverzekeraars bepalen jaarlijks hun premies en dekkingen, wat kan resulteren in beperkingen van aanvullende verzekeringen of hogere premies voor bepaalde dekkingen. Zelfs als je tevreden bent met je huidige verzekering, kan vergelijken lonen, aangezien een andere verzekeraar wellicht een goedkopere optie met vergelijkbare dekkingen biedt. Het is van essentieel belang om na te gaan welke zorg je in 2024 verwacht nodig te hebben en je verzekering hierop aan te passen, om onnodige kosten te voorkomen en tegelijkertijd voldoende dekking te behouden. Vergelijken kost weinig tijd, maar kan aanzienlijke besparingen opleveren, waardoor je de best mogelijke zorgverzekering kunt vinden die aansluit op jouw individuele behoeften.