Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Wat valt wel en niet onder een opstalverzekering?

Opstalverzekering

Een opstalverzekering is bedoeld om schade aan je huis en de daarbij behorende vaste objecten te dekken. Een opstalverzekering is niet verplicht, maar het is wel verstandig om deze af te sluiten. In dit artikel staat beschreven wat wel en niet onder een opstalverzekering valt, zodat je weet welke risico's je zelf nog draagt.

Wat valt er wel onder een opstalverzekering?

Een opstalverzekering dekt schade aan je huis en de daarbij behorende vaste objecten, zoals muren, dak, ramen en deuren. Ook bijgebouwen, zoals schuren en garages, vallen hieronder. Daarnaast dekt een opstalverzekering schade als gevolg van brand, inbraak, storm, waterschade, blikseminslag en vandalisme. Het is belangrijk om te controleren welke schade specifiek wordt gedekt door je opstalverzekering. Dit kun je lezen in je polisvoorwaarden.

Wat valt er niet onder een opstalverzekering?

Niet alle schade aan je huis en vaste objecten wordt gedekt door een opstalverzekering. Zo wordt schade door achterstallig onderhoud, slijtage en normale gebruikssporen niet vergoed. Ook schade door aardbevingen en overstromingen valt buiten de dekking van een opstalverzekering. Als je je huis tijdelijk verhuurt of als er sprake is van leegstand, kan het zijn dat je opstalverzekering geen dekking biedt.

Sluit ook een inboedelverzekering af

Naast een opstalverzekering is het verstandig om ook een inboedelverzekering af te sluiten. Een inboedelverzekering dekt schade aan je persoonlijke bezittingen binnenshuis. Denk hierbij aan meubels, elektronica, sieraden en kleding. Bij bijvoorbeeld een brand of inbraak kan de schade aan je inboedel flink oplopen en daarom is het verstandig om hiervoor verzekerd te zijn. Door het afsluiten van beide verzekeringen zorg je voor een volledige dekking van je woning en bezittingen en hoef je je geen zorgen te maken over de financiële gevolgen van schade.