Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Zorgkosten in het buitenland: wat dekt je verzekering?

Zorgverzekering in het buitenland

Ben je van plan om binnenkort op vakantie te gaan naar het buitenland? Dan is de kans groot dat je in een gebied terechtkomt met de kleurcode geel of oranje. Ook is het mogelijk dat een gebied op een andere kleurcode springt tijdens je verblijf. Wat vergoedt je zorgverzekering wanneer je (corona-gerelateerde) kosten maakt?

Basisdekking

Als je besluit naar een gebied te reizen waar kleurcode groen, geel of oranje geldt, kun je gewoon rekenen op vergoeding van urgente zorgkosten bij ziekte of een ongeval. Iedereen in Nederland is verplicht een basiszorgverzekering af te sluiten, en deze basisverzekering dekt spoedeisende hulp in het buitenland. Hiervoor geldt wel dat het soort zorg ook in Nederland verzekerd moet zijn en dat de verzekering alleen de kosten van het Nederlandse tarief vergoedt. Meestal zijn de kosten voor spoedeisende zorg duurder in vakantielanden; dit verschil betaal je dus zelf. Alleen wanneer je aanvullend verzekerd bent of een reisverzekering met medische dekking hebt worden de kosten vergoedt tot aan de buitenlandse prijs. In alle gevallen betaal je wel je eigen risico.

Extra kosten

Wanneer je langer op je vakantieadres moet blijven vanwege besmettingsgevaar of quarantaines, wordt dit verblijf niet vergoed door je basiszorgverzekering. Deze verblijfskosten betaal je dus gewoon zelf. Als je tijdens je verblijf planbare zorg nodig hebt die niet langer kan worden uitgesteld vanwege ernstige gezondheidsschade, dan wordt dit gezien als spoedeisende zorg (die dus wél wordt vergoed). Een repatriëring (na een ongeval of ziekte) wordt meestal alleen vergoed als dat medisch noodzakelijk is, een basisverzekering vergoedt deze kosten namelijk niet. Je kunt jezelf wel aanvullend verzekeren voor een repatriëring. Mocht het zover komen, dan is het handig om voorafgaand aan de repatriëring contact op te nemen met je verzekeraar. Kijk bovendien altijd goed naar de voorwaarden en zorg ervoor dat je voorbereid op reis gaat.

Geen dekking

Er zijn een aantal zorgkosten die de zorgverzekering niet dekt. Zo worden preventieve coronatesten niet vergoed door je verzekeraar, deze betaal je zelf. Ook dekt de Nederlandse zorgverzekering geen zorgkosten die voortvloeien uit oorlog, terrorisme of opstand.

Ben je benieuwd of een aanvullende-/ reisverzekering voor jou interessant is? Gebruik dan onze online vergelijker en kijk welke verzekering het beste bij jou past.