Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Checklist van kijken naar kopen van een woning

U wilt een woning gaan kopen, maar wat moet er allemaal gebeuren? Consumind Finance heeft de stappen vanaf het moment van het bekijken van een woning tot het daadwerkelijk tekenen van het leveringsakte, voor u op een rij gezet:
 

1. Hypotheekadviseur raadplegen

Voordat u allemaal huizen gaat bezichtigen die u niet kunt financieren, is het verstandig om een hypotheekadviseur te raadplegen. Daarnaast kan de adviseur u advies geven over de hypotheekvorm, de rente die hierbij hoort en de mogelijkheden voor u om de woning te financieren. Bekijk hier wat u van een hypotheekgesprek kunt verwachten. Wilt u een oriënterend hypotheekgesprek? Hier kunt u dit aanvragen.

2. Woningen zoeken

Nu u weet wat u ongeveer te besteden heeft, kunt u online rondkijken op funda.nl, jaap.nl, etc. U kunt er ook voor kiezen om een makelaar te laten zoeken naar uw droomhuis.

3. Makelaar voor de koop van een woning

Als u nog geen makelaar in de arm hebt genomen, kunt u dit eventueel alsnog doen als u een huis op het oog heeft. De makelaar kan bijvoorbeeld voor u de onderhandelingen doen. Bespreek met een makelaar wat hij voor u doet en wat de kosten hiervoor zijn.

4. Bezichtigingen van woningen

U heeft één of meerdere woningen gevonden die u graag nader wilt bekijken. Ga deze woningen bezichtigen. Neem onze handige checklist bezichtiging mee!

5. Onderhandelen over bod huis

U heeft uw droomhuis gevonden, dan is het nu het moment om een bod uit te brengen. Bepaal samen met uw makelaar wat uw bod wordt; het bod hoeft uiteraard niet de vraagprijs te zijn. Als u eronder zit, heeft u namelijk ruimte om onderhandelen. Is het een nieuwbouwwoning? Dan staat de prijs meestal vast.
Onderzoek ook of er eventuele verborgen gebreken zijn. Deze ontdekt u door een bouwtechnische keuring te laten doen.

6. De koopovereenkomst

Samen met de verkoper legt u alle afspraken in een koopovereenkomst vast, zoals de ontbindende voorwaarden, de opleverdatum en de koopsom. U kunt deze op laten maken door de notaris, door uzelf en de verkoper of makelaar. Zodra u de koopovereenkomst heeft getekend en ontvangen, heeft u drie dagen bedenktijd, waarin u zonder opgaaf van redenen kunt afzien van de koop. Na de bedenktijd kunt u alleen van de koop afzien binnen de afgesproken datum, op basis van de ontbindende voorwaarden. Bij een nieuwbouwwoning is er een koop/ aanneemovereenkomst met u en de projectontwikkelaar waarin alle afspraken zijn opgenomen.

7. Financiering van de woning

U heeft met uw adviseur besproken wat u maximaal kunt lenen. Dit blijkt uit het adviesgesprek en het rapport dat de adviseur voor u heeft gemaakt. De adviseur kan voor u offertes voor hypotheken aanvragen. Nadat u een keuze heeft gemaakt, dient de adviseur voor u de aanvraag in bij de gekozen hypotheekverstrekker. De adviseur geeft aan u aan welke documenten hij van u nodig heeft om dit in te dienen. Uw aanvraag wordt door de hypotheekverstrekker bekeken en goed- of afgekeurd.

8. Waarborgsom of bankgarantie

Als de koopovereenkomst is getekend, dan betaalt u een deel aan. Dit wordt een waarborgsom genoemd en is ongeveer tien procent van de koopsom. Dit bedrag mag de verkoper houden als u van de koop afziet, zonder dat u aanspraak kunt maken op de ontbindende voorwaarden. Vaak staat de hypotheekverstrekker garant (bankgarantie) voor dit bedrag. Als de hypotheekverstrekker het voor u heeft betaald aan de koper, dan moet u het natuurlijk wel terugbetalen.

9. Overdracht van de woning

Als uw hypotheekaanvraag is goedgekeurd dan maakt u een afspraak met een notaris. Bij de notaris vindt de overdracht plaats, door middel van het ondertekenen van de leveringsakte. De hypotheekakte ondertekent u ook bij de notaris. Overigens kunt u zelf voor een notaris kiezen. Vergelijk de tarieven goed, want deze verschillen per notaris. Na het ondertekenen van de aktes bent u de trotse eigenaar van uw nieuwe woning. Tijd om te gaan klussen!

Open deze checklist in PDF zodat u deze kunt uitprinten of opslaan op uw computer.

Meer interessante pagina's: De kosten van hypotheekadvies - Laat uw hypotheek berekenen - Alles over hypotheken

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage  

 

Afbeelding: woning kopen van mimagephotography/ Shutterstock.com