Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Waarop letten bij aankoop tweede huis voor verhuur


Ben je van plan een tweede huis te kopen en die vervolgens te verhuren? Wanneer je daarvoor een lening dient af te sluiten, moet je rekening houden met andere regels dan wanneer je een hypotheek voor je eigen woonhuis afsluit. Andere zaken, zoals je laten informeren over de te vragen huurprijs en het op te stellen contract zijn ook van belang.


Het aantal particulieren dat een tweede huis wil verhuren groeit de laatste jaren enorm. Consumenten vinden het aantrekkelijk hun spaargeld in een woning te steken en doorstromers houden hun oude woning aan om te verhuren. Tegenwoordig verhuurt ruim 79 procent van de particuliere verhuurders één woning. 4 procent verhuurt 5 of meer woningen, 250 particuliere verhuurders hebben vijftig of meer woningen in bezit.

Speciale hypotheek

Om je tweede huis (voor de verhuur) te financieren, anders dan uit eigen zak, kom je in aanmerking voor een speciale hypotheek, zoals de buy-to-let-hypotheek, belegginspandhypotheek, verhuurhypotheek of investeringshypotheek. Omdat de voorwaarden van deze hypotheken erg uiteen lopen, is het belangrijk deze hypotheken onderling goed te vergelijken.

Verschillen

Voorbeelden van verschillen zijn bijvoorbeeld het type pand dat je wilt verhuren. Niet alle panden komen daarvoor in aanmerking (het is ook van belang te checken of het pand geschikt is voor verhuur). Bovendien is financiering alleen mogelijk voor een woonhuis dat wordt verhuurd voor permanente bewoning. Het maximale leenbedrag van een verhuurhypotheek verschilt ook. Voor je eigen woonhuis kun je 100 procent van de woningwaarde lenen (106 procent bij duurzame aanpassingen), bij een verhuurhypotheek liggen die bedragen lager (tot maximaal 90 procent van de woningwaarde). Let hierbij wel op dat het vaak gaat om de marktwaarde in verhuurde staat, die meestal lager ligt dan de ‘gewone’ marktwaarde. Geldverstrekkers hanteren diverse maximale leensommen voor een verhuurhypotheek. Sommige partijen hanteren geen maximum.

Rente

De meeste verhuurhypotheken hebben een looptijd van 30 jaar en de lening moet binnen die periode zijn afgelost. De rentevaste perioden variëren doorgaans van 1 tot 10 jaar vast. Ook is variabel mogelijk. Benieuwd naar de hypotheekrente? Die ligt hoger - tot 2 procent - dan de gemiddelde rente die geldt voor een gewone hypotheek.

Andere zaken

Ben je zo ver om je huis te verhuren? Dan krijg je ook te maken met andere zaken, zoals een vast te stellen huurprijs (na een tijdje wellicht met huurverhoging), huurbescherming en een huurcontract (je hebt verschillende vormen van verhuur). Omdat het belangrijk is dat bovengenoemde zaken goed op papier staan, zowel voor verhuurder als huurder, is het wijsheid je hierover goed te laten informeren.