Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Verzoek om verlenging looptijd aflossingsvrije hypotheek voor ouderen


De Hypotheekshop en Vereniging Eigen Huis (VEH) hebben onlangs een dringende oproep gedaan aan hypotheekverstrekkers de maximale looptijd van aflossingsvrije hypotheken te verlengen. Op die manier hopen ze oudere huiseigenaren te beschermen, zodat ze hun huis niet uit hoeven.


Wanneer banken niet tegemoet komen aan dit verzoek, dreigen veel oudere huiseigenaren hun huis te moeten verkopen, omdat de looptijd van hun aflossingsvrije hypotheek er op zit. Ook omdat ouderen moeten rondkomen van een bescheiden inkomen of pensioen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zijn banken bereid in uitzonderlijke gevallen te verlengen, mits er geen betaalproblemen zijn. Banken kijken naar de specifieke omstandigheden.

Twee opties

Meer dan een miljoen huiseigenaren hebben een hypotheek die geheel of gedeeltelijk aflossingsvrij is. Voor wie aan het einde van de looptijd de betreffende hypotheek niet kan aflossen, heeft nu twee opties: onderhandelen over een nieuwe hypotheek (waarbij vaak een hoge aflossing een voorwaarde is) of huis verkopen en de schuld met de opbrengst aflossen. VEH vindt dit geen goed idee, omdat je met een huurhuis vaak duurder uit bent en de meesten de maandelijkse lasten van hun aflossingsvrije hypotheek nu en in de toekomst prima kunnen betalen. Volgens de vereniging gaat het om ongeveer 100.000 hypotheken van circa een ton, op huizen met een flinke overwaarde.

Oplossing

Volgens VEH is de oplossing de looptijd van 30 jaar naar 75 jaar te verlengen of de einddatum van de lening te schrappen. Op die manier dwing je mensen met heel weinig maandlasten niet hun huis te verkopen en op zoek te gaan naar een huurwoning. Mits er geen betaalproblemen zijn, is het verlengen van de hypotheek over het algemeen mogelijk volgens de NVB. Die verlenging gebeurt echter niet altijd geheel aflossingsvrij. Voorzie je problemen met betalen? Neem dan contact op met je bank, voor eventuele mogelijkheden.