Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Toch minder Nederlanders in problemen door aflossingsvrije hypotheek dan verwacht


De verwachting dat de groep huisbezitters die door een aflossingsvrije hypotheek mogelijk in de financiële problemen komt, is bijgesteld. Deze groep is volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) toch kleiner dan gedacht. Dat concludeert de belangenvereniging na onderzoek onder 60.000 huisbezitters met zo’n hypotheek.

Bij ruim de helft van de 60.000 huisbezitters met een aflossingsvrije hypotheek bleek dat zij geen problemen zullen ondervinden wanneer zij de hypotheek aan het eind van de termijn moeten aflossen of wanneer ze hun hypotheek willen verlengen. De overige 25.000 klanten lopen volgens de NVB wel risico in financiële moeilijkheden te komen. 6000 huisbezitters van laatstgenoemde groep hebben inmiddels maatregelen getroffen om dat te voorkomen. Dit doen ze bijvoorbeeld door te sparen. In totaal treffen 9000 klanten nu geen maatregelen, omdat ze bijvoorbeeld van plan zijn hun huis te verkopen na het aflopen van hun hypotheek.

Positief

Twee miljoen huisbezitters hebben in Nederland een aflossingsvrije hypotheek bij een van de vier grootste banken. De NVB is voorzichtig positief gestemd, naar aanleiding van de cijfers. Vorig jaar dacht zij nog dat van de groep met een aflossingsvrije hypotheek er 200.000 in de problemen zouden komen. Dat aantal ligt nu een stuk lager.
Sinds 2013 is de aflossingsvrije hypotheek minder aantrekkelijk, omdat de overheid de hypotheekrenteaftrek heeft beperkt en de rente over een dergelijke hypotheek niet meer kon worden afgetrokken. De NVB en de banken startten vorig jaar een campagne om onder meer huisbezitters te stimuleren hun aflossingsvrije hypotheek alvast (deels) af te lossen, in plaats van dat ze wachten tot het einde van de looptijd.