Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Succesvol 2018 voor hypotheekverstrekkers


2018 is geen succesjaar voor de woningmarkt gebleken. Wel voor hypotheekverstrekkers. Er is in dat jaar in totaal 106 miljard euro uitgeleend, blijkt uit cijfers van consultancybureau IG&H. In 2017 was dat vijf miljard minder. Verder is het aantal oversluiters in 2018 met bijna een kwart gestegen naar 96.000. Daarmee is het aantal mensen dat de hypotheek oversluit hoger dan ooit.


Opvallend is dat het aantal verstrekte hypotheken wel daalde (naar 346.000 euro, 2,1 procent minder dan in 2017). Omdat de geleende bedragen voor de aankoop van een huis zijn gestegen, de gemiddelde hypotheeksom groeide met ruim 7 procent naar 306.000 euro, werd 2018 toch een recordjaar.

Slecht einde

Ondanks het succes van 2018, zien de onderzoekers van IG&H dat de groei het laagst was in het laatste kwartaal van het jaar. Zowel in het aantal verstrekte hypotheken als in de hypotheeksom. Huizenprijzen stijgen niet meer zo hard en er is steeds minder aanbod. Doorstromers krijgen, net als starters eerder al, ook last van de afnemende markt. De groei van de hypotheeksom heeft vooral te maken met oversluiters en niet van mensen die verhuisden.

Rentemiddeling

Een hypotheek oversluiten, kan vanwege de lage rente, aantrekkelijk zijn. Let er wel op dat je met oversluiten te maken kunt krijgen met een boeterente, die kan oplopen tot duizenden euro’s. Dat is afhankelijk van de resterende looptijd. Niet iedereen kan die boeterente in één keer betalen. Als je toch wil profiteren van lagere maandlasten, kun je gebruik maken van rentemiddeling. Hiermee blijf je bij je huidige geldverstrekker en hoef je de boeterente niet in een keer te betalen. Deze wordt uitgesmeerd over de nieuwe resterende periode. Met rentemiddeling betaal je een nieuwe rente. Dit is een berekening op basis van de oude en nieuwe rente, in combinatie met de resterende en nieuwe vaste looptijd. Let er op dat rentemiddeling niet overal mogelijk is en extra kosten met zich meebrengt, zoals kosten voor een financieel adviseur. Bij een (bank-)spaarhypotheek is het de vraag of rentemiddeling interessant is, gelet op wat er netto zal verschillen in verband met hogere, niet aftrekbare, spaarpremies bij lagere rentekosten.