Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Steeds vaker leningen voor auto

Steeds vaker lenen Nederlanders geld voor de aanschaf van een nieuwe auto. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland (VFN).

In 2017 werd er 1,5 miljard euro geleend voor een auto. Dat is 15 procent meer dan in 2016. Het aantal leasecontracten is ook gestegen. Van 36.000 (2016) naar 100.000 (2017). De financiering kun je regelen door lenen, leasen of zelf te betalen. Wat is nu het voordeligste om te doen? Volgens Pricewise, die onderzocht welke factoren daarbij belangrijk zijn, is dat afhankelijk van je leeftijd en het aantal schadevrije jaren.

Verlaag uw leningen

Schadevrije jaren

Wanneer je nog geen schadevrije jaren hebt opgebouwd, is de autoverzekering aanzienlijk duurder dan wanneer je vijf schadevrije jaren op je naam hebt staan. Voor de groep 18- tot 30-jarigen is een leasecontract daardoor vaak goedkoper, dan zelf een auto kopen door middel van een lening. Dat kan enkele honderden euro’s schelen. Private lease mag voor jongeren goedkoper lijken, toch is het volgens Hans de Kok, directeur van Pricewise, verstandig kritisch naar een dergelijk contract te kijken. ‘Je moet goed opletten welk type leasecontract je neemt. Vaak zit je voor minstens vier jaar vast aan het contract. Voor de toekomst vormt dat een enorme verplichting. Als je in de toekomst op de fiets naar je werk kunt, ben je duur uit. Daarnaast bouw je met een dergelijk contract vaak geen schadevrije jaren op.’

Verlaag uw leningen

40-plussers

40-plussers (met vijf schadevrije jaren) zijn het goedkoopst uit, wanneer ze de auto zelf betalen. Enkele tientjes meer betaal je voor private lease, maar een paar honderd euro meer voor een lening.

Verlaag uw leningen