Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Starters kiezen voor zo lang mogelijke rentevaste periode


Hoe lang heb jij je hypotheekrente vastgezet? De afgelopen jaren hebben steeds meer starters gekozen voor een vaste renteperiode van 30 jaar. Dat blijkt uit onderzoek van bank Knab, waarbij meer dan een miljoen hypotheekaanvragen zijn vergeleken.


Uit het onderzoek van Knab blijkt dat in januari 2019 bij 18 procent van de hypotheekaanvragen gekozen was voor een rentevaste periode van 30 jaar in vergelijking met 7 procent drie jaar geleden.

Elke situatie anders

De historisch lage rentes zijn volgens Knab grotendeels verantwoordelijk voor bovengenoemde stijging. Toch is het niet voor elke starter een goed idee om de hypotheekrente voor dertig jaar vast te zetten. Elke situatie is anders. Voordat je kiest voor een dergelijke duur, dien je goed na te denken hoe lang je in je huis wilt blijven wonen. Bij verhuizing is het niet vanzelfsprekend dat je je hypotheekvoorwaarden mee kunt nemen. Goed uitzoeken dus! Zet je je hypotheekrente voor tien, vijftien, twintig of dertig jaar vast? Aan het eind van 2018 bedroegen de gemiddelde rentes over de verschillende rentevaste periodes 1,93 tot 2,94 procent met NHG-garantie en 2,41 tot 3,49 procent zonder NHG-garantie. Diverse economen denken dat de rente in 2019 licht zal stijgen.

Hoogste hypotheekschuld

Wist je dat Nederlanders van Europese landen de hoogste hypotheekschuld hebben? 60,7 van de 69,4 procent met een eigen huis heeft een hypotheek afgesloten. Terwijl in andere landen, waaronder ook de armere landen, de meeste huizenbezitters geen hypotheek hebben afgesloten. Uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat blijkt dat gemiddeld 70 procent van de EU-bevolking een koophuis heeft, maar in hoeverre dat huis van de bank is, verschilt sterk per land. Ongeveer een kwart van de huizenbezitters heeft een hypotheek. De rest niet.