Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Rentepercentages op leningen verschillen onderling enorm


Weet je dat lenende Nederlanders gemiddeld 1,3 consumptieve leningen per persoon hebben en dat het gemiddelde leenbedrag 6401 euro is? Bij een kwart van alle leningen betaal je een rentepercentage van 8 procent of hoger, bijna één op de zes leningen rekent een rente tussen de 11 procent en 14 procent (het wettelijk maximum). Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingswebsite Pricewise onder ongeveer 1000 respondenten.


De rentepercentages voor verzendhuiskredieten (7,1%), creditcardleningen en flitskredieten (6,4%) zijn het hoogst. Het gemiddelde rentepercentage van alle leningen samen is 5 procent. Het is wijsheid na te gaan of een lening nuttig en vooral noodzakelijk is. Vooral bij kredieten, zoals verzendhuis- en flitskredieten, waarvoor vaak het wettelijk maximale tarief van 14 procent als rente wordt gerekend. Heb je meerdere leningen lopen? Dan kan het goedkoper zijn deze in één lening onder te brengen. Naast dat dit meer overzicht geeft in looptijden en rentepercentages, zorgt dit ook vaak voor lagere rentes. Dat is extra fijn als je een van de 24 procent van de respondenten bent die moeite heeft met aflossen.

Telefoonlening

In het gemiddelde van 1,3 consumptieve lening per persoon van lenende Nederlanders zitten ook telefoonabonnementen, een creditcard en roodstand. Dat zijn ook leningen, hoewel je dat wellicht niet altijd beseft. De meest populaire leningen zijn telefoonabonnementen inclusief toestel (20 procent), roodstand (17 procent) en persoonlijke leningen (13 procent). Leners lopen niet warm voor flitskredieten (1 procent), leningen met rente bij familie (2 procent) en kredieten en klantenkaarten (2 procent).

Waarom lenen?

De belangrijkste redenen om grotere leningen - zoals persoonlijke leningen, doorlopende kredieten en leningen bij familie en vrienden - aan te gaan, zijn extra financiële ruimte creëren (43 procent), een auto kopen (16 procent) of een huis verbouwen (15 procent). Persoonlijke leningen worden vaker dan de andere grotere leningen aangegaan om een auto te kopen (34 procent) of een huis te verbouwen (28 procent).

Ruimte voor besparing

De grote verschillen in de rentepercentages voor leningen geven de lenende Nederlanders ruimte hier en daar te besparen. Toch heeft maar één op de drie Nederlanders zijn of haar lening wel eens vergeleken. 82 procent van de respondenten is nog nooit overgestapt voor een lening.