Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Rente aflossingsvrije hypotheek loopt op


De hypotheekrente is de laatste periode veel in het nieuws geweest vanwege de historisch lage stand. Nog nooit was de hypotheekrente in de afgelopen tien jaar zo laag als in het laatste kwartaal van 2017. Helaas geldt dit alleen voor een annuïtaire of lineaire hypotheek. De rente voor een aflossingsvrije hypotheek is flink aan het oplopen.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Bij deze hypotheekvorm hoef je gedurende de looptijd niet af te lossen. Je betaalt alleen rente over de hypotheeksom. Doordat je niet aflost blijft dit rente bedrag gelijk als je deze hebt vastgezet over de hele looptijd. Je bouwt bij deze hypotheekvorm geen vermogen op, omdat je de hypotheek niet aflost. Met de verkoop van de woning of met spaargeld moet je deze hypotheek aflossen. Deze vorm van hypotheek brengt een groot risico met zich mee, vooral wanneer je in een oudere leeftijdscategorie valt.

Oplopende hypotheekrente

De aflossingsvrije hypotheek is nog steeds geliefd bij Nederlanders ondanks het grote risico. Ruim 1.1 miljoen Nederlanders maken gebruik van deze hypotheekvorm. Onlangs zijn de nieuwe kapitaaleisen voor banken bekend geworden. Hierin is vastgesteld dat banken grotere buffers dienen aan te houden op de balans met als doel het voorkomen van een nieuwe financiële crisis. Nederland wordt hard geraakt door deze nieuwe eisen. Het stelstel van hypotheken heeft een relatief hoge hypotheekschuld ten opzichte van de rest van Europa. Omdat zo een groot deel van de Nederlanders gebruik maakt van een aflossingsvrije hypotheek, zal dit ook niet snel in te lopen zijn.

De nieuwe norm gaat pas in per 2022, maar de banken gaan hiervoor alvast actie ondernemen. Door een extra opslag voor aflossingsvrije hypotheken willen ze hypotheeknemers ontmoedigen om deze vorm af te sluiten. Aflossen op deze hypotheek door het oplopende renteverschil kan interessant worden.

Onafhankelijke hypotheekadviseur bij jou in de buurt

Wil jij de mogelijkheden bekijken voor je hypotheek? Neem dan contact op met onze hypotheek afdeling. Zij brengen je graag in contact met een onafhankelijke hypotheekadviseur bij jou in de buurt.