Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Oversluiters zorgen voor record hypotheekomzet


Ook in het vierde kwartaal van 2019 heeft de groei van de hypotheekmarkt flink doorgezet. Ook toen is er massaal overgestapt naar een andere hypotheek of extra geleend voor bijvoorbeeld een verbouwing aan huis. De totale hypotheekomzet toen: 128 miljard euro, blijkt uit cijfers van het Kadaster, verzameld door consultancybureau IG&H.

Ten opzichte van 2018 groeide de totale som van alle nieuwe hypotheken met een kwart. 2018 was ook een goed jaar met betrekking tot hypotheken. Het aantal hypotheken en de toenemende hypotheeksom zijn, volgens IG&H,  oorzaken van die verrassende stijging. De gemiddelde hypotheeksom steeg in 2019 met 6,5 procent naar 326.000 euro. Het aantal hypotheken steeg met 13,4 procent naar 392000. Oversluiters zijn grotendeels veroorzakers van die stijging.

Oversluiten

Je hypotheek oversluiten, kan interessant zijn. (De hypotheekrente is momenteel extreem laag te noemen, waardoor extra aflossen op je hypotheek zelfs minder interessant wordt.) Vooral wanneer je al langer geleden een hypotheek tegen een hogere rente hebt afgesloten. Wanneer je die oversluit, kun je zo duizenden euro’s besparen. Zelfs als je vanwege de oversluiting een boeterente zou moeten betalen. Wellicht is die niet zo hoog meer, omdat je al langer geleden een hypotheek hebt afgesloten.