Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Omlaag met die opslag!


Met bovenstaande kreet voert de Consumentenbond campagne tegen banken die hun risico-opslag hoog houden, zelfs als er afgelost wordt. Met succes. Onlangs heeft de Rabobank als eerste grote bank de risico-opslagen op de hypotheken aangepast, zonder dat de klanten erom vragen.


Als klant betaal je, wanneer je een hypotheek hebt die even hoog of hoger is dan de woningwaarde, een risico-opslag boven op de basisrente. Dit verkleint het risico dat de hypotheeknemer de volledige schuld niet kan terug betalen. Wanneer je als klant (extra) aflost of je woning stijgt in waarde, wordt dit risico kleiner of valt het zelfs weg.

Niet automatisch

Dat dit zo is, wordt niet altijd automatisch doorberekend. Klanten weten vaak niet dat het mogelijk is de opslag te verlagen bij aflossing of stijging van de woningwaarde. Wanneer je er niet naar vraagt, verandert er doorgaans niets aan de opslag. Vandaar de campagne. De Consumentenbond wil dat banken automatisch de risico-opslag verlagen, wanneer er sprake is van een lagere schuld door aflossing of bij woonwaardestijging. Inmiddels zijn er succesvolle vooruitgangen geboekt.

Achterblijvers

Eerder dit jaar werd bekend dat kleine, nieuwere hypotheekverstrekkers de risico-opslag al wel automatisch en tijdens de looptijd van de hypotheek aanpassen. Daarnaast bleek dat vrijwel alle hypotheekverstrekkers hun opslag automatisch aanpassen, maar dat de vier grote banken, Rabobank (inmiddels niet meer), ABN Amro, ING en SNS, achterbleven. De Rabobank past de rente ook aan tijdens een rentelooptijd en niet alleen aan het einde ervan. Waarom zou je een risico betalen dat er niet is?