Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

NHG-lening voor ouderen binnen handbereik

Sinds enkele weken zijn de regels voor het verkrijgen van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verruimd. Door die wijzigingen kunnen senioren (57+), die een ander huis op het oog hebben, makkelijker en meer lenen met NHG.

De nieuwe regels gelden niet voor iedereen of zijn niet voor iedereen interessant. Je komt in aanmerking als je al AOW ontvangt of binnen tien jaar de AOW-leeftijd bereikt. Je hebt nu een hypotheek en je wilt je rente, die hoort bij je nieuwe hypotheek, voor langere tijd vast zetten.

Werkelijke lasten bekijken

Voorheen werd bij de aanvraag van een nieuwe hypotheek alleen uitgegaan van een 100 procent annuïteitenhypotheek. Een hypotheek, waarin je zowel rente als aflossing betaalt. Veel 57-plussers hebben een (deels) aflossingsvrije hypotheek, waardoor je werkelijke lasten lager zijn dan waarmee de voorgaande toets rekent. Met de wijzigingen in de voorwaarden voor een hypotheek met NHG  kijken geldverstrekkers specifiek naar je totale situatie. Je werkelijke maandlasten worden als uitgangspunt genomen. Het is van belang dat je die voor een langere tijd kunt betalen. Wanneer je nu een NHG-hypotheek aanvraagt, kan er worden gekozen tussen bovengenoemde twee manieren van toetsen.

NHG

Wie weet komt jouw verhuiswens nu ineens wel uit. Een hypotheek via NHG biedt zekerheid. Een dergelijke hypotheek voldoet namelijk aan de normen voor verantwoord lenen. Zo weet je zeker dat je nooit te veel leent en je naast je maandelijkse woonlasten genoeg overhoudt voor andere uitgaven. Daarnaast biedt NHG een betrouwbaar vangnet, wanneer je onverhoopt te maken krijgt met veranderende persoonlijke omstandigheden.