Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Minder hypotheken verstrekt, ondanks lage hypotheekrente


In het eerste kwartaal van 2019 is de hypotheekmarkt enorm gekrompen. Zowel starters als doorstromers zijn toen minder actief geweest op de huizenmarkt en het aantal oversluiters is in die tijd ook afgenomen, stelt consultancybureau IG&H in een driemaandelijkse hypotheekupdate. De gemiddelde hypotheeksom is daarentegen opnieuw omhoog gegaan.

Er werden in het eerste kwartaal bijna 69.000 hypotheken afgesloten, 14 procent minder in vergelijking met een jaar eerder. De grootste daling sinds 2013 is de omzet van de hypotheekmarkt: die bedroeg bijna 22 miljard euro, 9,6 procent minder in vergelijking met dezelfde periode het jaar ervoor. De lastige huizenmarkt en de moeilijke positie van starters zijn belangrijke oorzaken voor die genoemde daling.
De gemiddelde hypotheeksom kwam 5,2 procent hoger uit dan een jaar eerder, op 316.000 euro (gemiddelde huizenprijs is 300.000 euro). Dat werd vooral veroorzaakt door de stijgende hypotheeksommen voor oversluiters.

Hypotheekrente verlaagd

Heb jij je hypotheek voor 10 jaar (momenteel populairste periode) vast gezet of ben je van plan dat te doen? Ruim een kwart van de hypotheekverstrekkers heeft die betreffende rente iets verlaagd, meldt hypotheekadviseur Van Bruggen Adviesgroep. Ook voor andere periodes zijn de rentes soms verlaagd. Vanaf begin dit jaar is de rente al dalend. Naar verwachting zal die trend verder dit jaar (licht) doorzetten.

Weer minder starters

De lagere hypotheekrente alleen helpt starters niet bij het kopen van een huis. Ook de Rabobank geeft aandacht aan het feit dat starters moeilijk een huis kunnen financieren. Ondanks de hoge huizenprijzen, wil de helft van de jongvolwassenen (tot 35 jaar) met een verhuiswens graag kopen. Toch waren er afgelopen kwartaal weer minder starters die een woning kochten. De daling was vooral te zien bij de verkoop van appartementen.

Wal en schip

Kansen voor jongvolwassenen op de woningmarkt worden schaarser. Wanneer een jongvolwassene geen huis kan kopen, is huren een optie. Echter, veel jongvolwassenen zijn te rijk voor een sociale huurwoning, maar te arm voor een huis in de vrije huursector. Ze vallen daarom tussen wal en schip. Vandaar dat er al enige tijd door verschillende instanties wordt opgeroepen meer huizen te bouwen voor de middelhuur (700 tot 1000 euro per maand).