Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Maximale hypotheek gaat weer omlaag

Het Nibud berekent ieder jaar (per inkomensgroep) het hypotheekbedrag dat men maximaal mag lenen. Op deze manier probeert de overheid te voorkomen dat mensen in financiële problemen komen als er iets verandert aan hun inkomsten- of uitgavenpatroon. Daarom houdt het Nibud rekening met de toekomst: als mensen kinderen krijgen en/ of minder willen werken, dan heeft dit direct invloed op hun koopkracht. Grotere uitgaven of minder inkomen moet wel opgevangen kunnen worden.

Vanaf 1 juli 2015 worden de normen wederom aangescherpt en dan kunt u nog minder lenen voor een hypotheek. Bij het berekenen van deze normen wordt een standaard tabel gebruikt, de zogenaamde financieringslastpercentages-tabel, waarin rekening wordt gehouden met de koopkracht en de hypotheekrente. Deze tabel is uitgebreid, omdat de huidige historisch lage rentes niet pasten in de vorige tabel. 

Een lagere rentestand betekent niet dat u meer kunt lenen

Deze uitbreiding is belangrijk, want met een lage rentestand zijn consumenten geneigd om een hoger bedrag te lenen. Toch is dit niet altijd verstandig, want met een lagere rente kunt u ook minder aftrekken van de belasting. Bij een spaarhypotheek kan het gebeuren dat u netto per maand net zo veel, of meer, kwijt bent dan wanneer de rente iets hoger staat.

Dit jaar mogen mensen met een inkomen tot 28.000 euro per jaar 3 tot 6,5 procent minder lenen dan vorig jaar. Bovendien gaat per 1 juli het maximale leenbedrag voor hypotheken met een rente onder de 3,5 procent omlaag, wat zo’n 5 procent in leenbedrag scheelt. Vooral de huizenkopers die een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie afsluiten, zullen dit merken. De rentepercentages zijn daarbij altijd iets lager.

Loan-to-value

Bovengenoemde leennormen staan overigens los van de ‘loan-to-value-regel’. Die bepaalt dat een huizenkoper dit jaar niet meer dan 103 procent van de waarde van zijn huis mag lenen. De komende jaren wordt dit percentage afgebouwd naar 100 procent. De ‘loan-to-value- bepaalt dus het absolute maximum dat geleend mag worden op basis van de waarde van het huis. Daarnaast wordt met de financieringslastpercentages-tabel gekeken naar de specifieke situatie van iedere huizenkoper.

Bron: Tamara Awwad- Nu.nl- 13 juni 2015

Afbeelding: maximale hypotheek gaat weer omlaag van Nobuhiro Asada/Shutterstock.com