Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Kwart woningbezitters zit straks met een restschuld

Kwart woningbezitters zit straks met een restschuld23-08-2012 Naar verwachting heeft bijna een kwart van de Nederlandse woningbezitters eind volgend jaar een restschuld. Zij hebben dan een hypotheek die hoger is dan de waarde van hun woning. Dat meldde de Volkskrant op 10 augustus. De krant baseert zich op voorspellingen van ING-economen in de nieuwe Kwartaalmonitor Woningmarkt.

Volgens de voorspellingen van de ING-economen stijgt het aantal huishoudens met een mogelijke restschuld, een negatief verschil tussen hypotheek en verkoopwaarde, flink. Waar halverwege 2011 517.000 huishoudens een restschuld hadden, zal dit aantal eind volgend jaar oplopen tot  800.000 huishoudens, oftewel 23 procent van alle huiseigenaren met een hypotheek.

Huizenprijzen dalen

Bij haar berekeningen gaat ING ervan uit dat de huizenprijzen zowel in 2012 als in 2013 met 5 procent dalen. Ook neemt de bank aan dat de woningmarktmaatregelen uit het Lenteakkoord per 1 januari 2013 worden uitgevoerd. De voorspellingen houden geen rekeningen met eventuele financiële buffers: spaargeld of ander kapitaal waarmee huishoudens de restschuld kunnen opvangen. De meeste huishoudens hebben echter geen buffer groot genoeg om de restschuld mee op te vangen.

Minder huizenaanbod

De gevolgen van het stijgende aantal restschulden zijn ook aan de aanbodzijde van de woningmarkt steeds beter zichtbaar. ING en makelaarsvereniging NVM signaleerden beide een onverwachte daling van het aantal te koop staande woningen ten opzichte van 2011. Dit zou erop kunnen wijzen dat steeds meer mogelijke huizenverkopers besluiten hun huis niet te verkopen om zo een restschuld te voorkomen. Wanneer de huizenprijzen verder dalen zou ook dit effect sterker kunnen worden.

Lees hier het hele artikel op de website van de Volkskrant.

Meer interessante pagina's: Hypotheek met restschuld - Aflossingsvrije hypotheek - Hypotheek afsluiten met BKR

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: Kwart woningbezitters zit straks met een restschuld van Mediagram/ Shutterstock.com