Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Kostengrens NHG-hypotheek stijgt in 2020


Volgend jaar wordt de kostengrens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) 310.000 euro (vergelijk nu 290.000 euro). Bespaar je energie? Dan kan de grens worden opgerekt tot 328.600 euro. De voornaamste reden voor de stijging is de gestegen gemiddelde huizenprijs. De kostengrens is hieraan gekoppeld.

Overname restschuld 

Wie zijn hypotheeklasten niet meer kan betalen door een echtscheiding, werkloosheid, inkomensdaling, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van een partner, kan met de NHG rekenen op een vangnet. Onder bepaalde voorwaarden neemt NHG de restschuld over. Banken lopen zo minder risico op wanbetaling en geven in ruil daarvoor huizenkopers een korting op de hypotheekrente.

Kans op NHG?

Je komt in aanmerking voor een hypotheek met NHG, wanneer de waarde van je woning niet hoger is dan de kostengrens. Momenteel bepaalt bij oversluiten de hypotheeksom nog of je aan de voorwaardes voldoet, maar vanaf 2020 geldt voor oversluiten ook dat je woningwaarde niet hoger mag zijn dan de kostengrens. Dit maakt oversluiten moeilijker.
Wellicht is het daarom verstandig dit jaar nog de hypotheek over te sluiten. Wanneer je NHG toevoegt bij oversluiten, kun je profiteren van extra voordelen. Zo is het mogelijk rentekorting te krijgen, is het voor flexwerkers, ondernemers en ouderen makkelijker een hypotheek te krijgen met NHG en biedt de NHG meer zekerheid bij bijvoorbeeld betalingsproblemen, of verkoop met verlies (kwijtschelding).

Kosten lager

Momenteel betalen huiseigenaren een eenmalige NHG-premie van 0,9 procent van de koopsom, maar vanaf 2020 zakt dit naar 0,7 procent van de koopsom. Het voordeel kan oplopen tot 620 euro voor mensen die een huis van 310.000 euro kopen. Nu zou de NHG voor zo’n woning nog 2790 euro kosten, vanaf 1 januari 2020 zakt de eenmalige premie naar 2170 euro. Wie een woning van 250.000 euro koopt, is volgend jaar 500 euro goedkoper uit.
Deze aanpassingen maken de NHG goedkoper en bereikbaarder. De NHG sluit hiermee aan bij de huidige ontwikkelingen op de woningmarkt. Vooral starters kunnen hiervan profiteren. Door de stijgende prijzen op de woningmarkt is het voor starters extreem lastig geworden om aan een betaalbaar huis te komen. De verlaging van de NHG-kosten geeft kopers nu wat lucht, hoopt het kabinet.