Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hypotheekrenteaftrek: ook inperken voor huidige huizenbezitters

Hypotheekrenteaftrek: ook inperken voor huidige huizenbezitters19-07-2012 ABN Amro-bestuursvoorzitter Gerrit Zalm vindt dat de hypotheekrenteaftrek ook moet worden ingeperkt voor mensen die al een huis bezitten. Dat schrijft de Volkskrant op haar website. Zalm neemt daarmee afstand van zijn partij, de VVD. Ook ING en Rabobank steunen Zalm in zijn opvatting.

In het Lenteakkoord wordt onderscheid gemaakt tussen nieuwe en bestaande hypotheken. Nederlanders die na 1 januari 2013 een huis kopen, moeten hun hypotheek verplicht in dertig jaar aflossen. Voor mensen die op dat moment al een huis bezitten geldt dat niet. Zalm is het daar niet mee eens en vindt dat aflossen de norm moet worden.

Hypotheek omzetten en aflossen

Op dit moment hebben veel mensen een aflossingsvrije hypotheek. Zalm wil deze hypotheken omzetten naar annuïteitenhypotheken,  waarbij maandelijks rente wordt betaald en schuld afgelost.Tot dusver lijkt er in de Tweede Kamer nog geen meerderheid te zijn voor de opvatting van Zalm. VVD, maar ook andere partijen, vinden de huidige maatregel voldoende.

Hypotheekregels raken starters hard

Toch is Zalm niet alleen in zijn standpunt. Veel economen en belangengroepen zijn het ermee eens dat bestaande hypotheken niet moeten worden ontzien. Zij stellen dat starters het hardst geraakt worden door de nieuwe maatregelen en dat dit een negatief effect heeft op de woningmarkt.

Meningen over hypotheekregels verdeeld

De Vereniging Eigen Huis is het volgens de Volkskrant deels eens met Zalm. Zij is voor gelijke behandeling van huiseigenaren, maar vindt het dan wel noodzakelijk dat de afbouw van de hypotheekrente samen gaat met een verlaging van de inkomstenbelasting.

Lees hier het hele artikel in de Volkskrant.

Meer interessante pagina's: Kosten hypotheek oversluiten - Waaruit bestaan de hypotheeklasten? - Hypotheek met restschuld

 

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: Hypotheekrenteaftrek: ook inperken voor huidige huizenbezitters van CreativeNature R.Zwerver / Shutterstock.com