Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hypotheekrente zal niet tot nauwelijks stijgen in 2019


Ook in 2019 zullen huizenbezitters nog kunnen profiteren van de lage hypotheekrente. Dat is de verwachting van De Hypotheker. Zowel de kortlopende als de langlopende hypotheekrente blijven voorlopig stabiel.

De Hypotheker verwacht dat de kortlopende hypotheekrente (tot tien jaar vast) onder meer door de lage inflatie stabiel blijft tot begin 2020. Als de inflatie en economie niet aantrekt, zal hier weinig verandering in komen. Wat betreft de langlopende rente (10 jaar of meer vast) is de verwachting dat die op korte termijn stabiel blijft. Deze wordt nu nog laag gehouden door de massale aankoop van obligaties door de Europese Centrale Bank (ECB). Deze maandelijkse aankoop (à 15 miljard euro aan obligaties) stopt in januari, wat op den duur voor een hogere rente kan zorgen. De Hypotheker verwacht dat de langlopende hypotheekrente in de tweede helft van 2019 voorzichtig zal stijgen. Mits de economie aantrekt, anders blijft deze ook voorlopig nog stabiel. Of de economie verder groeit, is nog de vraag. Zowel De Nederlandse Bank als het Centraal Planbureau verwachten een lagere economische groei.

Onzekere factoren

In het vierde kwartaal van 2018 bleven de rentepercentages (kort en lang), zowel voor NHG-hypotheek als hypotheken zonder NHG, vrijwel gelijk, in vergelijking met het kwartaal ervoor.

Hoewel de verwachting van De Hypotheker is dat de stijging van de rente nog wel even op zich laat wachten, zijn er andere onzekere factoren die ook invloed kunnen hebben op een eventuele stijging. De adviesketen noemt de Italiaanse begrotingsplannen, de vraag wat voor brexit we krijgen en de sociale onrust in Frankrijk. Onder meer vanwege die onzekerheid, en omdat de rente nu ontzettend laag is, adviseert De Hypotheker de rente vast te zetten voor langere tijd. Hoe lang? Dat ligt aan je persoonlijke situatie.