Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hypotheek zonder NHG wordt sneller goedkoper


De rente op een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) daalt sneller dan de rente op een hypotheek met NHG. Het verschil tussen beide hypotheken wordt daardoor steeds kleiner.


Als je enkele jaren geleden een hypotheek zonder NHG afsloot, betaalde je nog tot 0,7 procent meer rente dan wanneer je koos voor een hypotheek met NHG. Dat kwam doordat je zonder NHG meer risico vormde voor de geldverstrekker.

Kleiner verschil

Het verschil tussen beide hypotheken wordt almaar kleiner. Volgens hypotheekadviesketen Van Bruggen Adviesgroep betaal je nog maar 0,51 procent meer zonder NHG, bij 20 jaar vast, dan met NHG. Wanneer je kiest voor 10 jaar vast, betaal je zelfs nog maar 0,47 meer bij een hypotheek zonder NHG. Doordat de rente flink daalt (en de grotere vraag naar hypotheken zonder NHG, door stijgende huizenprijzen wordt de NHG-grens van 290.000 euro vaak overschreden), loopt de risico-opslag voor hypotheken zonder NHG ook terug.

Stijgende waarde

Een andere verklaring voor het kleinere renteverschil tussen hypotheken met en zonder NHG, kan liggen aan de mogelijke ontwikkeling dat een lening voor een koopwoning steeds minder risicovol wordt geacht. Men denkt dat de waarde van woningen gaat stijgen. Daarnaast komt het feit dat nieuwe hypotheken vooral annuïtair en lineair zijn, waardoor de hypotheekschuld ten opzichte van de waarde van de woning snel daalt.

Records

Van Bruggen Adviesgroep ziet dat langlopende hypotheekrentes zonder en met NHG-verzekering nog steeds dalen. Hypotheekrentes met NHG-garantie naderen de laagterecords uit 2016 en de langlopende hypotheekrentes zonder NHG-verzekering bereiken nieuwe historische dieptepunten. Volgens Van Bruggen wordt de kans steeds groter dat in 2019 de hypotheekrentes niet echt zullen gaan stijgen.