Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hypotheek met NHG-garantie (bijna) nooit rente-opslag

Ben je van plan een huis te kopen? Dan kun je je met de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) verzekeren tegen een restschuld. Geldverstrekkers rekenen in dat geval bijna nooit rente-opslag.

Als geldverstrekkers een hypotheek afsluiten, dan lopen ze het risico dat de klant zijn lening niet terug betaalt. Als de totale lening hoger is dan de marktwaarde van de woning, dan is dat risico groter. De geldverstrekker rekent dan een opslag op de rente: rente-opslag. De eventuele risico's hebben geldverstrekkers verdeeld in risicoklassen en bij deze risicoklassen horen hypotheekrentes. Hoe hoger het risico voor de geldverstrekker, hoe hoger de rente voor de klant.

Geen rente-opslag met NHG of toch wel?

Het aantal risicoklassen dat geldverstrekkers hanteren, verschilt sterk. Wat de meeste geldverstrekkers gemeen hebben, is dat voor hypotheken met NHG, geen rente-opslag geldt. Omdat met NHG-hypotheken het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW is de organisatie achter de NHG) onder voorwaarden een eventuele restschuld betaalt, loopt de bank niet veel risico. Geen rente-opslag geldt niet altijd. Zo hanteren sommige geldverstrekkers twee risicoklassen voor hypotheken met NHG. Dan val je bijvoorbeeld met NHG in de laagste risicoklasse, als je minder dan 90 procent van de woningwaarde leent. Bij andere geldverstrekkers geldt voor NHG-hypotheken meestal de laagste risicoklasse. Ook als je 100 procent van de woningwaarde leent.

Wil je meer advies over het afsluiten van een hypotheek of het oversluiten van een hypotheek met NHG? Consumind brengt je graag in contact met een onafhankelijke hypotheekadviseur bij jou in de buurt.

Hoeveel betalen?

Val je met een NHG-lening, die bijvoorbeeld 100 procent van de woningwaarde bedraagt, niet in de laagste risicoklasse? Dan betekent dat niet direct dat je bij een andere geldverstrekker, waarbij je wel in de laagste klasse zou vallen, goedkoper uit bent. Hoeveel je betaalt, hangt af van het rentepercentage dat aan de risicoklasse gekoppeld is. Het kan voorkomen dat een geldverstrekker één NHG-klasse hanteert die ook meteen de laagste klasse is. Maar de rente die daarvoor geldt, kan toch hoger zijn dan de tweede NHG-klasse van een andere geldverstrekker.

Wanneer NHG-garantie?

Je kunt in aanmerking komen voor de NHG-garantie bij hypotheken tot 265.000 euro. Als huizenkoper betaal je 1 procent van de koopsom voor de NHG-garantie, waarmee het WEW het risico op wanbetaling op zich neemt. Bij aankoop betaal je meer dan wanneer je geen NHG-hypotheek neemt, maar vanwege de garantie betaal je minder rente.