Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Huizenprijzen schieten NHG grens ver voorbij

NHG

De huizenprijzen blijven maar stijgen. De prijs van een gemiddelde woning steeg in februari 10,4 procent; de grootste prijsstijging in 20 jaar. Een gemiddelde woning kost nu maar liefst 369.000 euro. Dat is goed nieuws voor verkopers, maar niet voor starters. Bovendien raakt het vangnet van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) door de hoge prijzen voor de meeste kopers uit zicht.

Wat is NHG?

Stel, je hebt een koophuis en je raakt werkloos, arbeidsongeschikt of je gaat scheiden. Dan is het goed mogelijk dat je inkomen drastisch daalt. Dit kan zelfs zo erg zijn, dat je de hypotheeklasten niet meer kunt betalen en je noodgedwongen de woning moet verkopen. Wanneer je de woning vervolgens verkoopt voor minder dan het openstaande hypotheekbedrag, houd je een restschuld over. Als je een hypotheek met NHG hebt afgesloten, kan deze restschuld onder bepaalde voorwaarden worden kwijtgescholden.

Voorwaarden afsluiten van NHG

Je kunt alleen een hypotheek met NHG afsluiten als je aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo moet de woning je hoofdverblijf zijn en moet je deze ook als zodanig bewonen. Verder is een hypotheek met NHG alleen af te sluiten voor diverse vormen van woonhuizen, zoals appartementen en woonwagens. Het is niet mogelijk voor de aanschaf van recreatiewoningen, garages, stacaravans of woonboten. Bovendien is er een maximaal bedrag gesteld aan de hypotheek, deze mag sinds 1 januari maximaal 325.000 euro zijn (inclusief bijkomende kosten zoals overdrachtsbelasting, notariskosten en borgprovisie). Voor de bijkomende kosten wordt 6 procent gerekend, wat betekent dat de aankoopsom maximaal 344.500 euro mag bedragen.

NHG grens ingehaald

De hypotheeksom voor het afsluiten van een hypotheek met NHG niet hoger mag zijn dan 325.000 euro, terwijl de gemiddelde huizenprijs daar met een gemiddelde van 369.000 euro dus ver boven ligt. Dit betekent dat de NHG-hypotheek steeds verder uit beeld raakt. Tien jaar geleden had 70 procent van de hypotheken nog NHG, de afgelopen februarimaand was dit slechts 28 procent.

Vooral voor starters zorgt het voor een lastige situatie. De NHG grens wordt gebaseerd op gemiddelde woningwaardes uit het verleden, maar door de schaarste op de woningmarkt stijgen de prijzen zo hard dat de NHG grens ruim wordt ingehaald. Het fonds achter NHG hoopt dan ook dat in de formatieplannen aandacht komt voor het stijgende tekort aan betaalbare woningen.