Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Huizenbezitters weten (te) weinig over hypotheken

Verrassend veel Nederlanders zijn niet goed op de hoogte van de wet- en regelgeving rondom hypotheken. Ook veelgebruikte termen blijken bij een groot publiek niet bekend te zijn. Toch dénken veel (toekomstige) huizenbezitters dat ze goed op de hoogte zijn en dat ze vrijwel alles weten over hypotheken en alles wat daarbij komt kijken. Dit blijkt uit een onderzoek van MUNT Hypotheken onder 1080 huizenbezitters.

Jet Wesseling van MUNT Hypotheken zegt hierover: ’Kennis over belangrijke termen en regels ontbreekt, terwijl het onderzoek laat zien dat veel consumenten denken dat ze vrijwel alles hierover weten. Dit brengt met zich mee dat huizenbezitters hun hypotheek niet volledig inzichtelijk hebben. Met alle risico’s van dien, bijvoorbeeld als zij hun hypotheek willen oversluiten.’

Veel hypotheektermen zijn niet bekend

De helft tot driekwart van de consumenten blijkt echter niet te weten wat termen als bereidstellingsprovisie, borgtochtprovisie, toetsrente of dalrente betekenen. Ook het onderscheid tussen de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek blijkt niet helemaal duidelijk te zijn.

Daarnaast worden er nogal wat onjuiste aannames gedaan: ruim veertig procent van de ondervraagden denkt bijvoorbeeld dat starters nog een aflossingsvrije hypotheek met hypotheekrenteaftrek kunnen krijgen en dat je zonder bankgarantie geen huis kunt kopen. Een kwart van de ondervraagden denkt bovendien dat de annuïteitenhypotheek nog de enige hypotheekvorm is die tegenwoordig mogelijk is. Dit zijn echter allemaal onjuiste aannames.

Leer over hypotheken bij via Consumind Finance

Twijfelt u nu ook aan de juistheid van uw kennis? Op onze site vindt u uitgebreide informatie over hypotheken en de daarbij gebruikte termen. U kunt natuurlijk ook altijd een gesprek aanvragen met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Ook hierover vindt u genoeg informatie op onze site.

Bron: Telegraaf.nl- 23 april 2015

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

 

 

.

 

Afbeelding: hypotheektermen van Davizro Photography/ Shutterstock.com